12/10/2021 12/10/2021 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Saint George στην Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα το πρωΐ της Δευτέρας 11ης Οκτωβρίου 2021, για να αναγγείλει την έναρξη του μεγαλύτερου αναπτυξιακού στεγαστικού έργου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το όνομα «Lana», που στην Αραβική γλώσσα σημαίνει «η δική μας γειτονιά» στο προάστιο Μπειτχανίνα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και...
12 Οκτωβρίου, 2021 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2021 - 20:40

Για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Αγία Πόλη

Διαδώστε:
Για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Αγία Πόλη

Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Saint George στην Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα το πρωΐ της Δευτέρας 11ης Οκτωβρίου 2021, για να αναγγείλει την έναρξη του μεγαλύτερου αναπτυξιακού στεγαστικού έργου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το όνομα «Lana», που στην Αραβική γλώσσα σημαίνει «η δική μας γειτονιά» στο προάστιο Μπειτχανίνα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Διεθνούς Εταιρείας Massar, που τα κεντρικά γραφείά της είναι στο Rawabi.

Ομιλητές στη συνέντευξη ήταν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο εξοχώτατος Σεΐχης Μέγας Μουφτής της Παλαιστίνης Μuhammad Hussein, ο εντιμότατος Σεΐχης Azzam Khateeb, Πρόεδρος των Ισλαμικών Βακουφίων, ο εξοχώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας, ο κ. Hanna Ameireh και ο κ. Issa Qassiessieh, αντιπρόσωποι της Παλαιστινιακής Επιτροπής επί Εκκλησιαστικών Θεμάτων, ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Jalal Nassr – Eddin, με ορισμένους επισκόπους και ηγέτες της Κοινότητος των Ιεροσολύμων.

Η αρχιτέκτων κ. Enas Musa Al – Waari, Διευθύντρια του έργου, καλωσόρισε την συνέντευξη και συνέχισε με περιγραφή της γειτονιάς «Lana – δικής μας γειτονιάς»: με τα 400 διαμερίσματα κατοικιών, το εμπορικό της κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει πολυκαταστήματα διεθνών εμπορικών επωνυμιών /φιρμών, κινηματογράφους, εστιατόρια, καφετέριες και γραφεία, επιπροσθέτως ένα μοντέρνο σχολείο, νηπιαγωγείο και πράσινους χώρους για αναψυχή. Η κ. Al- Waari επίσης έριξε φως στην πλευρά της αναπτύξεως της υποδομής του έργου και του περιβάλλοντος χώρου του, παρουσιάζοντας τρία ή τέσσερα πατώματα- ορόφους παρκαρίσματος κάτω από τα κτήρια και μία περιεκτική επέκταση του οδικού δικτύου, το οποίο θα συνδέεται με το έργο και το οποίο τοποθετείται 15 λεπτά μακριά από την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

 

 

Πρώτος ομιλητής ήταν η Α. Θ. Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ’, ο Οποίος ευλόγησε τη συνάντηση και την έναρξη του έργου, προσθέτοντας ότι «το ταξίδι αυτό, το οποίο κράτησε μία δεκαετία και το οποίο μας έφερε εδώ σήμερα…», εννοώντας το ταξίδι της αποκτήσεως αδειών, «για να αρχίσει το έργο ήταν και προκλητικό και ευχάριστο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη της επικεντρώσεως σε ο,τι είναι θετικό, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα «και με αυτό τον τρόπο η Κοινότητά μας θα είναι ευλογημένη και θα αυξάνει σε δύναμη». Ο Μακαριώτατος επίσης εξέφρασε την βαθειά Του ευγνωμοσύνη σε κάθε έναν που συμμετείχε σε αυτό το έργο.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων διευκρίνισε ότι το στεγαστικό έργο «Lana» είναι σύμβολο συνεργασίας μεταξύ του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της ευρύτερης τοπικής Κοινότητας, για να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων, με το να παρέχει στέγη και προσφέρει ευκαιρίες εργασίας για χιλιάδες πολιτών στην πόλη, «ιδίως εν όψει των μεγάλων προκλήσεων, στις οποίες η Αγία Πόλη μας και η Κοινότητά μας γίνονται μάρτυρες». Προσέθεσε: «το όραμα του αγαπητού μας φίλου και συνεταίρου μας κ. Bashar Masri να διαμορφώσει μια περιεκτική κοινοτική εμπειρία, κάνει το «Lana» σημαντικό αναπτυξιακό έργο και πρότυπο προοδευτικής σκέψεως στον τομέα της κοινωνικής ζωής».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος επίσης επαίνεσε την τοπική Ορθόδοξη Κοινότητα Ιεροσολύμων, η οποία πάντοτε φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο και να κινηθεί επί τα πρόσω, με ένα τόσο μεγάλο έργο, δηλώνοντας ότι τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτό το έργο μέσω μιάς εννεαμελούς Επιτροπής, υπεύθυνης για ανεξάρτητη έρευνα και επιλογή ισχυρών υποψηφίων για την αγορά μονάδων του οικισμού. Αυτή η Επιτροπή θα Προεδρεύεται υπό τον κ. Hanna Ameireh.

Ο Μακαριώτατος επίσης έκανε λόγο για την αξία της συνυπάρξεως μεταξύ της Χριστιανικής και της Μουσουλμανικής Κοινότητος, η οποία κορυφώθηκε στην εποχή του χαλίφη Ομάρ έως και την Χασιμιτική κηδεμονία υπό την Αυτού Μεγαλειότητα, τον βασιλέα της Ιορδανίας Abdullah – bin Al -Hussein, κουστωδό των Ισλαμικών και των Χριστιανικών προσκυνημάτων.

 

 

 

Ο εξοχώτατος Σεΐχης Μεγάλος Μουφτής της Παλαιστίνης Muhammad Hussein επαίνεσε το «Lana» και εδόξασε το Θεό, «ο Οποίος μας κατέστησε φύλακες των Χριστιανικών και Ισλαμικών προσκυνημάτων». Ο εξοχώτατος προσέθεσε ότι εμείς έχουμε ζωή και φιλοδοξίες στα Ιεροσόλυμα και ότι το στεγαστικό είναι σπουδαίο μέρος της συνεχούς παρουσίας μας και του μέλλοντός μας. Ο εξοχώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄ για την συμμετοχή Του στην ενδυνάμωση της σταθερότητος των Ιεροσολυμιτών. Ο ίδιος επίσης ευχαρίστησε τον επικεφαλής της ανάπτυξεως του project τον κ. Bashar Masri, ο οποίος έφερε αυτό το έργο στο φως, καλώντας Παλαιστίνιους και Άραβες επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Ιεροσόλυμα.

Ο εξοχώτατος Μεγάλος Μουφτής της Παλαιστίνης κατέληξε λέγοντας ότι «οι προσπάθειες αυτές είναι ευλογημένες και ζητάμε από το Θεό περισσότερες, για να διατηρούμε τα πολιτικά, θρησκευτικά και κοινωνικά δικαιώματά μας, για μία ασφαλή ζωή, όπως ήταν στους χρόνους του Ιησού Χριστού, ειρήνη επ’ Αυτόν, και στις μέρες της περιοδείας του Προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην Ιερουσαλήμ, ειρήνη επ’ Αυτόν, και επί των ημερών της συνθήκης του Ομάρ, η οποία θεωρείται ως η βάση της κοινής ζωής Μουσουλμάνων και Χριστιανών σε αυτή τη γη.

Όσον αφορά τον επί κεφαλής της αναπτύξεως του έργου κ. Bashar Masri, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεργάτη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ σε αυτό το τεράστιο έργο, είπε ότι το «Lana project» είναι αναπτυξιακό έργο ύψους ενός δισεκατομμυρίου Σέκελ (NIS). Είπε ότι εξακολουθούσε επί δέκα έτη να ζητάει τις απαραίτητες άδειες και οι προσπάθειες αυτές στέφθηκαν με επιτυχία, χάρη στις ενέργειες, την αφοσίωση και την πλήρη συνεργασία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επιπλέον, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ΄, στο προσωπικό του Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως στους συμβούλους του Μακαριωτάτου κ. Rami Moghrabi και κ. Mr Nader Moghrabi, οι οποίοι έκαναν κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Ο κ. Masri προσέθεσε ότι «η γειτονιά μας Lana» είναι μία συγκροτημένη σύγχρονη γειτονιά και ότι η επιτυχία του έργου τούτου ανοίγει το δρόμο για περισσότερα στεγαστικά έργα, τα οποία υπηρετούν τις ποικίλες οικονομικές τάξεις της πόλεως των Ιεροσολύμων, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Massar International, να επενδύσει στην Ιερουσαλήμ είναι στρατηγική απόφαση, με στόχο την βαθιά οικονομική ενδυνάμωση της Ιερουσαλήμ και την ενίσχυση της ευστάθειας των Ιεροσολυμιτών. Ο κ. Masri εξήγησε ότι η γειτονιά μας «Lana», που σχεδιάστηκε από περισσότερους από 40 αρχιτέκτονες, θα προσφέρει χιλιάδες ευκαιρίες εργασίας για τους Ιεροσολυμίτες και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

 

 

Όσον αφορά τις οικονομικές διευθετήσεις αγοράς διαμερισμάτων, ο κ. Masri είπε ότι η Διοίκηση του αναπτυξιακού έργου «Lana» έχει ολοκληρώσει το στάδιο των διαπραγματεύσεων με έναν αριθμό από Παλαιστινιακές τράπεζες, για να προμηθεύσουν υποθήκες για τα διαμερίσματα, ούτως ώστε οι πολίτες να πληρώσουν το 20 έως 25% της αξίας του διαμερίσματος και το υπόλοιπο θα είναι πληρωτέο σε δόσεις 15 ετών, προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Χρηματιστηριακή εξουσία παρέχει κίνητρα σε Παλαιστινιακές τράπεζες, ούτως ώστε να τις ενθαρρύνει να παρέχουν τις απαραίτητες υποθήκες σε αποδεκτές τιμές. Ο κ. Masri επιβεβαίωσε ότι αυτό το project είναι καθαρά Παλαιστινιακό, με 100% Παλαιστινιακό κεφάλαιο και ότι το έργο δεν έλαβε καμία επιχορήγηση.

 

Η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στα Αγγλικά:

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων