Κατάνυξη και δέος κατά την τελετή καθόδου της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γεθσημανή η οποία έγινε σύμφωνα με την τυπική διάταξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σήμερα στις 5.00 π.μ. Τελετάρχης ήταν ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.
Η πομπή εξήλθε από το Μετόχι με κατεύθυνση προς της Γεθσημανή μέσω της Οδού του Μαρτυρίου. Στάσεις και δεήσεις έγιναν στη Ρωσική Μονή του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του Αγίου Χαραάμπους, του Πραιτωρίου, της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.
Την εικόνα κρατούσε ο καθηγούμενος της Γεθσημανής Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ ο οποίος ήταν περιστοιχισμένος από αρχιερείς, ιερείς του Πατριαρχείου και άλλες εκκλησίες καθώς επίσης και από πολλούς μοναχούς και προσκυνητές.
Με κατάνυξη η εικόνα τοποθετήθηκε στο νοτιοανατολικά του Μνήματος της Θεοτόκου στη Γεθσημανή όπου τέθηκε προς προσκύνημα μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ και συλλειτουργούντων ιερομονάχων των ενοριών.
Μετά την θεία Λειτουργία παρετέθη νηστήσιμο κέρασμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και στο πανηγυρίζον παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Μικράς Γαλιλαίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου.
Ο τάφος της Παναγίας στη Γεθσημανή
Η Παναγία πέθανε από φυσικό θάνατο, η δε ψυχή της Θεοτόκου λήφθηκε από τον Χριστό μετά το θάνατό της και το σώμα της αναστήθηκε την τρίτη ημέρα μετά από την κοίμηση. Έτσι, η Παναγία παραμένει ψυχή τε και σώματι στον ουρανό, σε αναμονή για τη γενική ανάσταση. Ο τάφος της, σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, βρέθηκε άδειος την τρίτη ημέρα μετά την κοίμησή Της.
Περιβεβλημένη από μια αυλή στα νότια, η σταυροειδής εκκλησία που θωρακίζει τον τάφο της Παναγίας έχει ανασκαφεί σε μια υπόγεια πετρώδη σπηλιά και στην είσοδό της βρίσκεται μια πλατιά καθοδική σκάλα που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στην αριστερή πλευρά της σκάλας (προς τα δυτικά) υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ, ενώ στα δεξιά (προς τα ανατολικά) υπάρχει το παρεκκλήσι των γονέων της Παναγίας, του Ιωακείμ και της Άννας.
Στην ανατολική πλευρά του ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τάφου της Παναγίας.