Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
22 Οκτωβρίου, 2023

Πατριάρχης Θεόφιλος και Αρχηγοί Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ: Ιερό και ηθικό καθήκον η προσφορά βοήθειας – Δεν εγκαταλείπουμε

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι Αρχηγοί Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, έχοντας συγκεντρωθεί για προσευχή με τον προσκεκλημένο της Ιερουσαλήμ Αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας κ. Justin Welby, απευθύνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και τονίζουν ότι δεν εγκαταλείπουν την χριστιανική τους αποστολή να βοηθήσουν τους ευάλωτους και όσους έχουν ανάγκη.

“Ενώνουμε τις φωνές μας για να εκφράσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων που έγιναν χωρίς προειδοποίηση στο συγκρότημα της Ιεράς Μονής Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου. Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν στην ξαφνική και καταστροφική κατάρρευση δύο χώρων της Ιεράς Μονής όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί πρόσφυγες  συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κοιμόντουσαν. Δεκάδες βρέθηκαν ακαριαία συντετριμμένοι κάτω από τα ερείπια. Πολλοί τραυματίστηκαν βαριά. Στην τελευταία καταμέτρηση 18 έχασαν τη ζωή τους, εννέα από τους οποίους ήταν παιδιά”, αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης.

Όπως τονίζεται, αυτή η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμών εναντίον καταφυγίων, ανάμεσα στα οποία είναι σχολεία και νοσοκομεία όπου είχαν προσφύγει πρόσφυγες επειδή τα σπίτια τους έγιναν χαλάσματα από τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ιερό και ηθικό καθήκον η προσφορά βοήθειας

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, “παρά την καταστροφή που προκλήθηκε στους δικούς μας αλλά και σε άλλους κοινωνικούς, θρησκευτικούς και ανθρωπιστικούς θεσμούς, εμείς παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση του ιερού και ηθικού μας καθήκοντος να προσφέρουμε βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε αυτούς τους πολίτες που έρχονται σε εμάς βρισκόμενοι σε απελπιστική ανάγκη”.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι παρά τις αδιάκοπες στρατιωτικές απαιτήσεις για εκκένωση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και των χώρων λατρείας, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών δεν θα εγκαταλείψουν τη χριστιανική αποστολή τους, γιατί κυριολεκτικά δεν υπάρχει κανένα άλλο ασφαλές μέρος για στραφούν οι αθώοι.

“Ο Κύριος μάς καλεί  να να διακονούμε τους πιο ευάλωτους, και πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο σε περίοδο ειρήνης. Η Εκκλησία πρέπει να ενεργεί ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου, γιατί τότε ο ανθρπώπινος πόνος βιώνεται στο μέγιστο”, όπως επισημαίνεται.

Φωτογραφία: Ένα παιδί ανασύρεται από τα ερείπια κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας EPA/HAITHAM IMAD

Να προστατευτούν τα καταφύγια

Δεν μπορούμε όμως να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή μόνοι μας. Ως εκ τούτου, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει άμεσα μέτρα προστασίας στη Γάζα, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία, σχολεία και στους χώρους λατρείας. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός, έτσι ώστε τρόφιμα, νερό και ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες να μπορούν να παραδοθούν με ασφάλεια στις υπηρεσίες αρωγής που διακονούν τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους στη Γάζα”, όπως αναφέρεται.

Να επιτευχθεί μία διαρκής ειρήνη

“Καλούμε ακόμη, όλα τα εμπλεκόμενα στον πόλεμο μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία, να πάψουν να στοχοποιούν αδιάκριτα τους αμάχους από όλες τις πλευρές, και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες πολέμου. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να τεθούν οι βάσεις για μία ενδεχόμενη διπλωματική εξέταση μακροχρόνιων προβλημάτων, ώστε να επιτευχθεί επιτέλους μία δίκαιη και διαρκής ειρήνη στους αγαπημένου Αγίους Τόπους τόσο στην εποχή μας όσο και στις επόμενες γενεές”, όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕΜΠΕ – EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Διαβάστε ακόμη:

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Επείγουσα ανάγκη προστασίας των εκκλησιών – “Να αποτελέσουμε φάρο ελπίδας σε ένα κόσμο που ποθεί την ειρήνη”

Γάζα: Συγκλονιστικές εικόνες από την Εξόδιο Ακολουθία των θυμάτων του βομβαρδισμoύ στη Μονή Αγίου Πορφυρίου

Βομβαρδισμός αμάχων η επίθεση στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου – Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η στόχευση καταφυγίων είναι έγκλημα πολέμου

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Οικουμενικός Πατριάρχης-Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος στο ope.gr: «Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει» – Συγκλονισμένος από το χτύπημα με αθώα θύματα στη Μονή Αγίου Πορφυρίου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συμπαρίσταται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας αποκατέστησε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας από το συνέδριο Βιοηθικής καταδικάζει την επίθεση στην Ι.Μ. Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Ο Πατριάρχης Μόσχας για τον βομβαρδισμό της Μονής Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την επίθεση στη Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Διαδώστε: