Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
13 Οκτωβρίου, 2023

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Έκκληση για ειρήνη από τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στην Ιορδανία

Διαδώστε:

Με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιορδανία απευθύνει έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το Παλαιστινιακό ζήτημα με γνώμονα τη δικαιοσύνη.

Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Καθώς η ένοπλη σύρραξη κλιμακώνεται από το πρωί του Σαββάτου, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται με καταιγιστικό ρυθμό. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η συχνότητα των ριπών μοιάζει να είναι ρυθμισμένη με το ρολόι καθώς κάθε 30 δευτερόλεπτα το πυροβολικό του Ισραήλ ανοίγει πυρ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα. Στο δραματικό απόγειο των εξελίξεων η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως αξιώνει να απομακρυνθούν μέσα σε 24 ώρες από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς νότο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πρόκειται για περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως. Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιορδανία

«Με πόνο παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και τον αιματηρό πόλεμο, τις δολοφονίες, τους εκτοπισμούς και τη λιμοκτονία γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιορδανία.

«Αυτά τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα της περιθωριοποίησης, της απουσίας δικαιοσύνης και ισότητας, και ως συνέπεια των διώξεων και της βίας που επικρατούσε. Παρατηρούμε αυτές τις ημέρες την απουσία ειρήνης και διαλόγου, και την επικράτηση της γλώσσας των όπλων και των φόνων», όπως υπογραμμίζεται.

Καπνός καλύπτει την πόλη της Γάζας EPA/MOHAMMED SABER

Έκκληση να εξεταστεί το Παλαιστινιακό ζήτημα υπό το πρίσμα της απόδοσης δικαιοσύνης

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το Παλαιστινιακό ζήτημα με γνώμονα τη δικαιοσύνη, καθώς και να αναγνωρίσει το δικαίωμα του παλαιστινιακού αραβικού λαού στη γη του και στο δικαίωμά του για αξιοπρεπή διαβίωση», όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο μη εξεύρεσης δίκαιων λύσεων σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, που είναι το μείζων ζήτημα στη Μέση Ανατολή, και ότι σε κάθε διεθνές φόρουμ ο βασιλιάς αναφέρθηκε στον κίνδυνο να αλλάξει το status quo στους ιερούς τόπους, όπως στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και σε όλες τις εκκλησίες, τα ιερά και τα μοναστήρια.

Να σταματήσει ο πόλεμος

«Εμείς, ως αρχηγοί των εκκλησιών του Βασιλείου της Ιορδανίας, απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις χώρες να επέμβουν άμεσα για να σταματήσουν τον πόλεμο, την αιματοχυσία, να επικρατήσει ο διάλογος, να παρασχεθεί πιθανή βοήθεια στους τραυματίες. Κάνουμε έκκληση για την προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή και στην ισότητα», όπως επισημαίνεται.

«Εμείς, με τη σειρά μας, προσευχόμαστε στον Θεό για να επικρατήσει η ειρήνη και να θεραπεύσει τις καρδιές όσων πενθούν και να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έκκληση ΟΗΕ για δωρεές προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

Διαδώστε: