06/04/2023 06/04/2023 Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αποτελεί το σημείο αναφοράς για χιλιάδες προσκυνητές που καταφτάνουν στους Αγίους Τόπους τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι ο τόπος στον οποίο ο Κύριος της δόξης, Ιησούς Χριστός, νίκησε τον θάνατο δίνοντας την αιώνια ελπίδα στον άνθρωπο με την Ανάστασή του. Του Νικολάου Ζαΐμη  Την πρόγευση...
06 Απριλίου, 2023 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 15:02

Στη 1 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η τελετή του Αγίου Φωτός – Η Ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Στη 1 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η τελετή του Αγίου Φωτός – Η Ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αποτελεί το σημείο αναφοράς για χιλιάδες προσκυνητές που καταφτάνουν στους Αγίους Τόπους τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι ο τόπος στον οποίο ο Κύριος της δόξης, Ιησούς Χριστός, νίκησε τον θάνατο δίνοντας την αιώνια ελπίδα στον άνθρωπο με την Ανάστασή του.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Την πρόγευση της Αναστάσεως και την ελπίδα που ακτινοβολεί σε όλη την Οικουμένη το Άγιο Φως αναμένεται να βιώσουν όσοι βρεθούν την ημέρα εκείνη στην Αγία Γη και τον Ναό της Αναστάσεως εκεί όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος θα προστή της τελετής του Αγίου Φωτός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η τελετή θα λάβει χώρα στη 1 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, 15 Απριλίου 2023.

Μεγάλη Εβδομάδα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για το διάστημα 8 έως 16 Απριλίου, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από τον Τελετάρχη των Πατριαρχείων Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο:

Σάββατον του Λαζάρου:

Πατριαρχικός Εσπερινός: 3 μ.μ.

Κυριακή των Βαΐων:

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία: 8 π.μ.

Η Ακολουθία του Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Δευτέρα:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 9.00 π.μ.

Η Ακολουθία του Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Τρίτη:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 9 π.μ.

Η Ακολουθία του Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Τετάρτη

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 9 π.μ.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου εν τω Καθεδρικώ Ναώ του Αγίου Ιακώβου: 6.30 π.μ.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος: 9 π.μ.

Η Ακολουθία των Παθών: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή

Αι Βασιλικαί Ώραι επί του Φρικτού Γολγοθά: 10 π.μ.

Πατριαρχικός Εσπερινός: 3 μ.μ.

Η Ακολουθία του Επιταφίου: 9 μ.μ.

Μέγα Σάββατον

Η τελετή του Αγίου Φωτός: 1 μ.μ.

Η τελετή της Αναστάσεως: 12 μεσάνυκτα

Κυριακή του Πάσχα

Η τελετή της Δευτέρας Αναστάσεως: 1 μ.μ.

Η Ελληνική αποστολή και ο Εκπρόσωπος της ΔΙΣ

Για την τελετή του Αγίου Φωτός είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαρτίου. Τόσο ο Έξαρχος όσο και ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής, θα βρεθούν σε λίγες ημέρες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για την τελετή. Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Έλληνας ΥΦΕΞ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Δείτε σχετικά: 

Επικοινωνία Ανδρέα Κατσανιώτη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Τον εκπρόσωπο της που θα βρεθεί στα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο όρισε και η Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη 5 Απριλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Απρίλιο, η ΔΙΣ όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα.

Αναλυτική ενημέρωση για το ακριβές πρόγραμμα της αποστολής θα υπάρξει τις απόμενες ημέρες από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Φωτογραφία αρχείου από την υποδοχή του Αγίου Φωτός το 2022

Εκκλήσεις να μην υπάρξουν περιορισμοί

Στο Ισραήλ αυτές τις ημέρες η κατάσταση είναι τεταμένη ύστερα και από τις βίαιες συγκρούσεις της αστυνομίας με μουσουλμάνους προσκυνητές που σημειώθηκαν στο τέμενος Αλ -Ακσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ευχή όλων είναι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου να μην σημειωθούν επεισόδια. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε «Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην διασφάλιση της ελευθερίας της λατρείας, της ελεύθερης πρόσβασης για όλες τις θρησκείες και του status quo και δεν θα επιτρέψει σε βίαιους εξτρεμιστές να το αλλάξουν».

Πριν λίγες ημέρες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είχε γίνει έκκληση να μην παρατηρηθούν φέτος φαινόμενα όπως τα περσινά όπου η ισραηλινή αστυνομία είχε επιβάλει, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αριθμητικό περιορισμό εντός του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως κατά την τελετή του Αγίου Φωτός ενώ είχαν καταγγελθεί και περιστατικά αστυνομικής βίας.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Ζητούνται εγγυήσεις από τις αρχές να μην επιβληθούν περιορισμοί στους Χριστιανούς για το Πάσχα

Από την πλευρά τους οι Αρχηγοί των Εκκλησιών sta Ieros;olyma στο Πασχαλινό μήνυμα τους αναφέρονται στην κλιμακούμενη βία η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κυριεύσει τους Αγίους Τόπους.

Διαβάστε αναλυτικά: Νέο μήνυμα των Αρχηγών των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα υπέρ της προστασίας των Χριστιανών και των Αγίων Τόπων ενόψει του Πάσχα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων