Πατριαρχείο Μόσχας
13 Σεπτεμβρίου, 2018

Πατριαρχείο Μόσχας: Όλοι στο πλευρό του Μητροπολίτη Ονούφριου

Διαδώστε:

Να συνασπισθούν γύρω από τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, καλεί τους πιστούς και κληρικούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο Interfax-Relifion, ο Γραμματέας Διορθόδοξων Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, “η ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία ηγείται από έναν υπέροχο άνθρωπο, που έχει πνευματική εξουσία στον ορθόδοξο κόσμο”, προσθέτοντας όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του ενωμένοι.

Πάντως, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Εκκλησία της Μόσχας, σε απάντηση στις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο προωθεί την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

“Μελετάμε διάφορα σενάρια, αλλά δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες” τόνισε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση σχίσματος η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από το σχίσμα του 1054 μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών.

«Οι επιπτώσεις αυτού του σχίσματος θα είναι πολύ πιο έντονες, καθώς η ρωσική εκκλησία δεν είναι λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου του Ορθοδόξου κόσμου, με εκατομμύρια πιστούς, χιλιάδες εκκλησίες και ενορίες στην Ουκρανία».

Διαδώστε: