Αποκλειστικό: Άνοιξε τα χαρτιά του ο Πατρ. Μόσχας (ηχητικό)
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στη σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ρωσίας μίλησε ανοικτά για το Φανάρι και για ότι έχει ως τώρα συμβεί στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πατριάρχης, επιμένει στις ακραίες απόψεις του, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την Ενωτική Σύνοδο εξηγώντας τους λόγους, που η Ρωσική Εκκλησία αντιδρά, παρόλο που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην κίνηση αυτή. Μάλιστα από την ομιλία του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ.Κυρίλλου αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ρωσική εκκλησία ενοχλήθηκε από την ανάμειξη του Ουκρανού Προέδρου “στην Ενωτική Σύνοδο”
Ανταπόκριση από Μόσχα Ιρίνα Χαρτουλιάρη
Σημαντικό κομμάτι της ευθύνης των γεγονότων έριξε στον πρόεδρο της Ουκρανίας τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τον διχασμό. Έκανε μάλιστα μια ρητορική ερώτηση λέγοντας, τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος Πούτιν έκανε το ίδιο.
Μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και μετά από τις δηλώσεις Λεγκόιντα που ουσιαστικά διατύπωσε την επιθυμία για διάλογο με το Φανάρι, ο Πατριάρχης Μόσχας διατύπωσε ξεκάθαρα την θέση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ
Λόγος του Αγιώτατου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών στην σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
Μετά το σύντομο χαιρετισμό ο Πατριάρχης είπε τα εξής:
“Ο χρόνος που πέρασε δεν ήταν καθόλου εύκολος, και η πρώτη και σημαντική πηγή της έντασης, ο πρώτος παράγοντας επίδρασης σε όλη την εκκλησιαστική δραστηριότητα είναι η κατάσταση της Εκκλησίας μας στην Ουκρανία.
Γνωρίζετε καλά τι συμβαίνει, γνωρίζετε τα τελευταία ραγδαία, ριζοσπαστικά και πολύ επικίνδυνα γεγονότα που αφορούν την Εκκλησία μας και συνέβησαν στο Κίεβο, εφόσον το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αυτές τις αλλαγές θα ακολουθήσουν βέβαια οι διωγμοί, αν η Εκκλησία δεν αλλάξει το όνομά της, θα στερηθεί της εγγραφής στο κρατικό Μητρώο.
Αν αλλάξει, θα ακολουθήσει δυνατή πίεση στον ουκρανικό λαό, στην κοινωνία, θα ακολουθήσουν διωγμοί εκ μέρους των οργάνων δημοσίας τάξεως.
Ο ουκρανικός λαός είναι δυνατός στην πίστη του, έχει δυνατό συναίσθημα του έθνους.
Και όσα αφορούν το λαό, άμεσα αγγίζουν και την Εκκλησία μας. Γι αυτό παρακαλώ να ενδυναμώσουμε τις προσευχές μας για την διατήρηση της ειρήνης στην αδελφική ουκρανική γη και να μνημονεύουμε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η αιτία για τα γεγονότα στην ουκρανική γη ήταν, η άνευ προηγουμένου, η απολύτως αντικανονική, απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχελιου να εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας έτσι ώστε αποτέλεσμα ήταν τα γεγονότα που ακολούθησαν.
Πρώτο, η άνευ προηγουμένου ανάμειξη των κρατικών αρχών που δηλώνουν ότι σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ μεταξύ των αξιών αυτών είναι ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους και σε παράβαση αυτών των αξιών το κράτος εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρό του αναμειγνύεται άμεσα στην διακυβέρνηση της Εκκλησίας.
Μπορούμε να πούμε ηγείται της «ενωτικής» Εκκλησιαστικής Συνόδου, συμεμετέχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον Τόμο και όλα αυτά στις κάμερες σε απευθείας μετάδοση.
Ήδη έχω τονίσει και διερωτηθεί, πώς άραγε θα αντιδρούσε ο κόσμος, αν ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα προήδρευε στις εργασίες της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Θα αντιδρούσαν αναμφισβήτητα όλοι.
Εδώ όμως κυριαρχεί σιωπή, απόλυτη και παγκόσμια. Δηλαδή μπορούμε να καταπατούμε τους νόμους και τους κανόνες, αν επιτυγχάνουμε έτσι έναν συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, ο οποίος διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, και από τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία, και από τις ουκρανικές αρχές.
Πρέπει να διακοπεί ο τελευταίος δεσμός μεταξύ των λαών μας, που είναι η Εκκλησία.
Είμαστε μάρτυρες της άνευ προηγουμένου καταστροφής της ανθρωπότητας. Είναι απροκάλυπτη ανάμειξη στη δράση και στις υποθέσεις της εκκλησίας, κάτι παρόμοιο συνέβαινε στα σοβιετικά χρόνια.
Τα γεγονότα στην Ουκρανία από τη μία μας πικραίνουν, από την άλλη πρέπει να ενισχύσουμε όλοι τις προσευχές μας….
Στη συνέχεια της ομιλίας του, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ιρίνα Χαρτουλιάρη, ο Πατριάρχης Μόσχας μίλησε ακόμη πιο ανοικτά για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την Ενωτική Σύνοδο.
“Γνωρίζετε ότι ένα από τα κίνητρα του Φαναρίου, της ανάμειξης στις ουκρανικές υποθέσεις ήταν η αντίληψη, ότι η διεξαγωγή της «ενωτικής» Συνόδου και η νομιμοποίηση των σχισματικών θα οδηγήσουν στην καταστροφή όλης της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Μόλις το Φανάρι θα νομιμοποιήσει τους σχισματικούς, αμέσως θα κατακλύσουν τη Σύνοδο οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όταν συναντήθηκα με τον Οικουνενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του είπα ότι είναι ψέμα, όταν μου είπε, ότι είναι πολλά άτομα, του είπα ότι είναι το πολύ δυο τρία άτομα, του είπα τι προσωπικότητες είναι, δεν τον έπεισα όμως, κι έτσι και έγινε ένα δύο άτομα ήρθαν.
Πλήρης αποτυχία της Συνόδου. Δεν έχει γίνει καμία ένωση. Έγινε παράνομη ένωση των σχισματικών.
Πώς μπόρεσε και δήλωσε ότι ακυρώνεται η απόφαση του Πατριάρχη Διονυσίου από το 1686;
Ποιος λογικός, άνθρωπος της εκκλησίας ή της πολιτικής μπορεί να δηλώσει ότι ακυρώνεται κάποια ιστορική πράξη που έχει ισχύ 300 χρόνια; Ο Αριστοτέλης σε κάποιο από τα έργα του αναφέρει τα λόγια ενός τραγικού, Αγάθωνα, ο οποίος τον 5ο π.Χ. είπε μια πολύ ωραία σκέψη που θα έπρεπε να γνωρίζουν στο Φανάρι – «Ένα πράγμα δεν μπορεί να κάνει ο Θεός, να κάνει όσα συνέβησαν σαν να μην έχουν συμβεί.»
Ακούστε την ομιλία του Πατριάρχη Μόσχας στα ρωσικά:
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ρώσος Πατριάρχης όπως ενημερώνε, η ανταποκρίτριά μας στη Μόσχα Ιρίνα Χαρτουλιάρη αναφέρεται ακόμη και σε ιστορικά γεγονότα προκειμένου να στηρίξει την θέση του:
“Ούτε ο Παντοδύναμος δεν είναι σε θέση, δεν έχει δύναμη να αλλάξει όσα έχουν συμβεί, όσα έγιναν. Από το 1686 είναι μια πραγματικότητα από την οποία προέκυψε μια ολόκληρη ιστορική περίοδος. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η Μεγάλη Βρετανία ακυρώνει την πράξη ανεξαρτησίας της Ινδίας. Βεβαία αν κάποιος τρελός πολιτικός το αποφασίσε, θα εξαφανιστεί ολόκληρο το κράτους με όλους τους θεσμούς του, με την οικονομία και τον πολιτισμό του. Φανταστείτε ότι η μεγάλη Βρετανία ξαφνικά αποφασίζει να ακυρώνει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, όπου έγινε και πόλεμος για ανεξαρτησία 200 χρόνια πριν. Τι Θα αλλάξει; Όλοι θα γελάσουν.
Βεβαίως ακολούθησαν τα δικά μας βήματα για διακοπή ευχαριστιακής Κοινωνίας, η Εκκλησία, βλέπετε, δεν έχει άλλες δυνατότητες να σταματήσει το σχίσμα παρά να προστατευτεί η ίδια.
Η Απόφαση για την διακοπή της ευχαριστιακής Κοινωνίας είναι η απόφαση που σχετίζεται με την προστασία της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι η θέληση να προστατευτούμε από το σχίσμα, από την καταστρεπτική επίδρασή της. Γι’αυτό παίρνουμε αυτή την απόφαση για να διατηρήσουμε τη δική μας ακεραιότητα.
Η Εκκλησία δεν έχει άλλο μέσο.
Μερικοί μας λένε ότι το έχουμε παρακάνει, αλλά η Εκκλησία δεν έχει άλλες δυνάμεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αρχιερείς και τους Ιερείς για τη στήριξη της απόφασής μας.
Ξέρετε ότι έχουν γίνει αρκετές συνεδριάσεις και συσκέψεις όπου συζητήθηκε το θέμα και εκφράστηκε η στήριξη.
Βεβαίως λέει ο σοφός «Τα πάντα είναι περαστικά, περαστικό και τούτο», βεβαίως η εκκλησιαστική οργάνωση στην Ουκρανία δεν είναι βιώσιμη, οι άνθρωποι της Εκκλησίας το αντιλαμβάνονται πολύ καλά και όσο μάλλον το αντιλαμβάνονται καλά οι ιστορικοί της εκκλησίας, επειδή όσα έχουν συμβεί μετά την επανάσταση, συμβαίνουν και σήμερα στην Ουκρανία.
Βεβαίως τότε οι επαναστατικές σοβιετικές αρχές, αποσκοπούσαν στην διάλυση της ρωσικής Εκκλησίας.
Τότε επίσης οι αρχές είχαν εμπνεύσει το νεωτεριστικό σχίσμα, δεν το έχουμε ζήσει εμείς οι ίδιοι, μας φαίνεται ότι ήταν κάτι πολύ απλό, ενώ στην ουσία η δημιουργία του σχίσματος ήταν μια πράξη τρομερή, επειδή το σχίσμα που είχε εμπνευστές από έξω, πραγματοποιούνταν από ανθρώπους της εκκλησίας ανάμεσά τους ήταν οι Επίσκοποι, πολλοί Αρχιερείς στήριξαν το σχίσμα.
Το ζήσαμε και ξέρουμε ότι ήταν δοκιμασία, η εκκλησία όμως επέζησε. Υπό το πρίσμα της πείρας μας μπορούμε να πούμε ότι το τέλος της ιστορίας θα γίνει ίδιο με εκείνο στη Σοβιετική Ένωση, επειδή οι υγιείς, ευεργετικές δυνάμεις της εκκλησίας και του Κυρίου είναι πιο δυνατές από οποιαδήποτε δύναμη του ανθρώπου. Με την Εκκλησία είναι ο Κύριος. Ευχαριστώ τους πιστούς και τους Ιερείς της Ουκρανίας που στηρίζουν τον Μητροπολίτη Ονούφριο και είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις του κακού δε θα καταστρέψουν όσα δημιούργησε ο Κύριος.
Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στου κινδύνους που εγκυμονεί η κίνηση που έγινε για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας και τόνισε ότι η εκκλησία πάντα υφίσταται διωγμούς αλλά πάντα στέκεται στα πόδια της.
“Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες η ονομασία του θρησκευτικού θεσμού δεν αφορά το κράτος, αφορά μόνο τον ίδιο τον θρησκευτικό θεσμό, αρκεί να μην υπάρχουν επαναλήψεις στο όνομα, και όλα τα υπόλοιπα αφορούν μόνο τον ίδιο τον θρησκευτικό θεσμό. Όπως γνωρίζετε, έχω εργαστεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και κάποιες φορές προέκυπταν θέματα ονομασιών των θρησκευτικών οργανώσεων που ήθελαν να ενταχθούν στο Συμβούλιο, και έτσι όπως ονομαζόταν η οργάνωση, έτσι και κατοχυρωνόταν στο Συμβούλιο, για αρχή κανονική, χωρίς ιδιαιτερότητες.
Όταν όμως το κράτος επινοεί ένα όνομα για μια θρησκευτική οργάνωση με προφανή στόχο να κάνει διάκριση αυτής της οργάνωσης, και στο τέλος να την καταστρέψει, είναι παραβίαση όλων των αρχών μιας πολιτισμένης κοινωνίας.
Το επαναλαμβάνω, υπάρχει μια παραγγελία από έξω σχετικά με την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και το ότι ο υπόλοιπος κόσμος σήμερα σωπαίνει, πιστοποιεί την παραγγελία.
Εμείς πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από όλα αυτά σχετικά με την κυριαρχία του δικαίου , για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για όλα τα υπόλοιπα, που προσφάτως ήταν θεμελειώδεις αρχές της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κράτους και ανθρώπινων σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία.
Συνέπειες των όσων συμβαίνουν σήμερα, θα έχουν ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα, στη ζωή, νομίζω, πολλών χωρών.
Θα χρησιμοποιηθούν ως προηγούμενο για τη ζωή, η ειρήνη και η ελευθερία μεταξύ των θρησκειών, και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εκμηδενίζονται, αν όλα αυτά σταθούν εμπόδιο στο δρόμο οποιουδήποτε επιτήδειου.
Έγινε ένα επικίνδυνο συμβάν όχι μόνο στη ζωή της Ουκρανίας, αλλά και για τη ζωή όλου του κόσμου. Είναι ένα παράδειγμα πώς μπορεί κανείς να καταστρέψει όλα τα δικαιώματα, όλες τις αρχές, όλους τους κανόνες, αν κάτι τέτοιο χρειάζονται οι δυνατοί του κόσμου τούτου.
Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να προσευχόμαστε για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία….
Το πιο βασικό είναι να ξέρουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει το έργο της, ο Θεός έρχεται μέσω της Εκκλησίας στους ανθρώπους και γι’αυτό η Εκκλησία φορές φορές υφίσταται διωγμούς και δοκιμασίες, αλλά στο τέλος πάντα στέκεται στα πόδια της”
Την ίδια ώρα θα έλεγε κανείς συγκρίνοντας τις δηλώσεις και τις ομιλίες των προκαθημένων, της Μητρός και της Ρωσικής Εκκλησίας, θα έβλεπε ότι τις προηγούμενες μέρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κράτησε μια πιο πατρική στάση απέναντι στις δηλώσεις του περιβάλλοντος της ρωσικής εκκλησίας, χτυπώντας όμως με το γάντι την απόφασή της .Θυμίζουμε την πρώτη δήλωση που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όταν ενημερώθηκε για την διακοπή Κοινωνίας εκ μέρους της Ρωσικής εκκλησίας όταν μιλούσε στην ρωσική παροικία στην Κωνσταντινούπολη:
«Και σήμερα, υπό τας παρούσας συνθήκας, εμείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Μητέρα Εκκλησία και των ρώσων Ορθοδόξων, στέλνουμε προς αυτούς, εις την Ρωσίαν και όπου αλλού βρίσκονται διεσπαρμένοι στον υπόλοιπο κόσμο, την ευχήν και την ευλογίαν της Μητρός των Εκκλησίας».
Τότε ο Παναγιώτατος, είχε κάνει λόγο για ακραία απόφαση «της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ομιλία του στους Ρωσόφωνους αδελφούς που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε σχολιάζοντας την απόφαση της ρωσικής Εκκλησίας:
«Όταν λέγη η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας να μην εκκλησιάζεστε, να μην εξομολογήστε, να μην κοινωνείτε στους Ναούς που είναι υπό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, σας δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Να μην ακούτε, να μην έχετε καμιάν ανησυχίαν, διότι ο δικός σας ποιμήν, ο δικός σας πνευματικός Πατέρας εδώ στην Τουρκία, είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Εμείς εδώ οι Ορθόδοξοι στην Κωνσταντινούπολη, όσοι είμαστε, όποιοι είμαστε, όποια και είναι η εθνική μας καταγωγή και προέλευσις, είμεθα μία οικογένεια η οποία τελεί υπό τον Αρχιεπίσκοπον και Ποιμενάρχην Κωνσταντινουπόλεως που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Οι Ρώσοι ορθόδοξοι αδελφοί μας πήραν το βάπτισμα και την χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε, τον 16ο αιώνα, την αυτοκεφαλίαν και την Πατριαρχικήν αξίαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.