Ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε η Ουκρανική Εκκλησία
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Την απόφαση της να διαφοροποιηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας καταδικάζοντας τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, διαφωνώντας παράλληλα με τη στάση που έχει απέναντι σε αυτόν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας ενώ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.
Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος, εξαρχής είχε προβεί στην καταγγελία του αδελφοκτόνου πολέμου και είχε ζητήσει την άμεση εξεύρεση λύσης. Ωστόσο οι εξελίξεις οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο να λάβει αποφάσεις στη συνεδρίαση της η οποία είχε αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον πόλεμο και τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι σε αυτόν.
Οι αποφάσεις
«Η Σύνοδος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», αναφέρει στις αποφάσεις της η Ιερά Σύνοδος.
Μεταξύ άλλων:
- Η Σύνοδος απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας και στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και να αναζητήσουν μια ισχυρή και λογική λύση που θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία.
- Εκφράζει τη διαφωνία της με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- ενώ ενέκρινε σχετικές τροποποιήσεις και προσθήκες στο καταστατικό για τη διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υποδεικνύοντας την πλήρη αυτάρκεια και ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Αποφάσισε επίσης ότι κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, όταν οι σχέσεις μεταξύ των επισκοπών και της κεντρικής ηγεσίας της Εκκλησίας είναι περίπλοκες, η Σύνοδος θεωρεί σκόπιμο να παραχωρήσει στους επισκόπους το δικαίωμα να λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις για ορισμένα ζητήματα της επισκοπικής ζωής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου ή τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείου Μόσχας), με την εν συνεχεία ενημέρωση της ιεραρχίας, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα.
Το ζήτημα των προσφύγων
Τη Σύνοδο απασχόλησε και το ζήτημα της φυγής εκατομμυρίων Ουκρανών από τη χώρα εξαιτίας του πολέμου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
“Η Εκκλησία μας αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα οξεία νέα ποιμαντική πρόκληση. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του πολέμου, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό. Πρόκειται κυρίως για Ουκρανούς από τις νότιες, ανατολικές και κεντρικές επαρχίες της Ουκρανίας. Ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δέχεται εκκλήσεις από διάφορες χώρες με αιτήματα να ανοίξουν Ουκρανικές Ορθόδοξες ενορίες. Είναι προφανές ότι πολλοί συμπατριώτες μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολλοί όμως θα παραμείνουν για μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό. Από αυτή την άποψη, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να αφήσει τους πιστούς της χωρίς πνευματική φροντίδα, πρέπει να είναι κοντά τους στις δοκιμασίες τους, και να οργανώσει εκκλησιαστικές κοινότητες στη διασπορά. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί περαιτέρω η αποστολή στο εξωτερικό μεταξύ των Ορθοδόξων Ουκρανών προκειμένου να διατηρηθεί η πίστη, ο πολιτισμός, η γλώσσα και η Ορθόδοξη ταυτότητά τους”.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου (Πατριαρχείου Μόσχας) Ονούφριος
Τι απαντά το Πατριαρχείο Μόσχας
Η πρώτη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας ήρθε από τον Εκπρόσωπο Τύπου, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, ο οποίος ανέφερε με δήλωσή του σε δημοσιογράφους ότι “εφόσον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει λάβει εκκλήσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον Τύπο και το Διαδίκτυο”.
“Προσευχόμαστε για τη διατήρηση της ενότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προσευχόμαστε για γρήγορη ειρήνη και τέλος στην αιματοχυσία”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές: από τις αρχές, τους σχισματικούς, τους εθνικιστικούς εκπροσώπους ενός συγκεκριμένου μέρους του κοινού, από τα μέσα ενημέρωσης”.
“Σε μια κατάσταση όπου εξωτερικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο για εμάς να σχολιάσουμε λεπτομερώς τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην αυτοδιοικούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, κατέληξε.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.