Στη Γενεύη της Ελβετίας βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η αντιπροσωπεία λαμβάνει μέρος στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στις 27 Ιουνίου. Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής της στη Γενεύη η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, Δρ. Jerry Pillay.
Ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος μετέφερε στην ηγεσία του ΠΣΕ τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου με την ευκαιρία της 75ης επετείου του Συμβουλίου που εορτάζεται αυτές τις ημέρες.
Εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε ως ευλογία στον κ. Pillay μία εικόνα του Σωτήρος Χριστού καθώς και την ευχετήρια Επιστολή για την 75η επέτειο του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας.
Μόσχας: “Ο ειρηνευτικός ρόλος του ΠΣΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός”
Ο κ.κ. Κύριλλος οποίος πριν λίγο διάστημα είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τον Γ.Γ. του ΠΣΕ, στην ευχετήρια επιστολή με αφορμή την επέτειο του Συμβουλίου κάνει λόγο για την αποστολή του ΠΣΕ, τη συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας σε αυτό αλλά και στον ειρηνευτικό ρόλο που διαδραματίζει.
Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία για τον οποίο αναφέρει ότι “αντηχούν με ιδιαίτερο πόνο στην καρδιά μου”, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΠΣΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κίεβου. Ωστόσο, δεν προβαίνει σε καταδίκη του πολέμου που συνεχίζει να πλήττει την Ουκρανία με επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Σας συγχαίρω θερμά για την 75η επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού που χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης και διαλόγου για χριστιανούς διαφόρων παραδόσεων.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ιδρύθηκε σε μια μοιραία εποχή, όταν έμειναν πίσω καταστροφικές επαναστάσεις, τρομεροί διωγμοί χριστιανών και δύο αιματηροί πόλεμοι που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος ξεκίνησε, θέτοντας την ανθρωπότητα μπροστά από την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής. Και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι χριστιανοί, παρά τους γεωπολιτικούς διαχωρισμούς, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ειρήνη μεταξύ χωρών και λαών, καθώς και να επεκτείνουν τη διαεκκλησιαστική συνεργασία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντάχθηκε στο ΠΣΕ το 1961, στην αρχή της κρίσης στην Καραϊβική που τότε κορυφωνόταν. Σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους άλλων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και χριστιανικών δογμάτων, το Πατριαρχείο Μόσχας συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή του ΠΣΕ για δεκαετίες, δίνοντας μεγάλη προσοχή στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της κοινωνικής αδικίας.
Σήμερα βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια μεγάλης κλίμακας γεωπολιτική αντιπαράθεση. Τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία αντηχούν με ιδιαίτερο πόνο στην καρδιά μου. Η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας είναι σαφής και ξεκάθαρη: ζητούμε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η ευλογημένη ειρήνη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο γη το συντομότερο δυνατό, για να τερματιστεί η αιματοχυσία, καθώς και κάθε δίωξη για θρησκευτικούς, πολιτικούς ή γλωσσικούς λόγους. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα τις προσπάθειες του καθηγητή Jerry Pillay, καθώς και της σημερινής και προηγούμενης ηγεσίας του ΠΣΕ, που πραγματοποίησαν αρκετά ταξίδια στη Μόσχα και το Κίεβο τους τελευταίους μήνες.
Σε μια εποχή που υπάρχουν τακτικές εκκλήσεις για εγκατάλειψη του διαλόγου και μετάβαση στη γλώσσα των τελεσιγράφων και των απειλών, ο ειρηνευτικός ρόλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας που έχουν χτιστεί από εμάς και τους προκατόχους μας εδώ και πολλές δεκαετίες – όχι μόνο για χάρη μας, αλλά και για χάρη των μελλοντικών γενεών. Όπως δείχνει η εμπειρία της XI Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2022, αυτή τη θέση συμμερίζονται η ηγεσία του ΠΣΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών-μελών του. Ελπίζω ότι, βοηθώντας τον Θεό, η συνεργασία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το ΠΣΕ θα συνεχίσει να είναι γόνιμη.
Εύχομαι σε όλους σας καλή υγεία, ειρήνη και τη βοήθεια του Σωτήρος στις περαιτέρω προσπάθειές σας να αναπτύξετε και να ενισχύσετε τις διαχριστιανικές επαφές”.