Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει την αυθεντικότητα των λειψάνων, που βρέθηκαν κοντά στο Εκατερίνμπουργκ (Αικατερινούπολη) και φέρονται να είναι των Μαρτύρων της τσαρικής οικογένειας των Ρομάνοφ, δήλωσε ο Επίσκοπος Αικατερινβούργου και Βερχοτούρας κ. Ευγένιος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιστορικού και Αρχειακού Ινστιτούτου του Ρωσικού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ευγένιος Πτσέλοφ, ο οποίος συμμετείχε στην ιστορική και τεκμηριωτική εξέταση των λειψάνων για την ρωσική εκκλησία, δήλωσε στο RIA-Novosti ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα των λειψάνων. Όπως εξήγησε ο Πτσέλοφ, μέσω των λειψάνων δόθηκε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συνέβη τις ημέρες πριν και μετά τον φόνο της Τσαρικής Οικογένειας. «Μερικές ερωτήσεις παρέμειναν», είπε, «αλλά η κύρια εικόνα αποσαφηνίστηκε».
«Ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω με άτομα από την ερευνητική επιτροπή», δήλωσε ο Επίσκοπος Αικατερινβούργου Ευγένιος. «Υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα και αποδείξεις ότι αυτά είναι πραγματικά τα λείψανα της τσαρικής οικογένειας. Υπάρχουν όμως και τόσες πολλές ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες.
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν βιάζεται να λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Θα περιμένουμε να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις», ανακοίνωσε ο Επίσκοπος Αικατερινβούργου.
«Αυτό είναι θέμα αρχής για εμάς, αυτοί είναι Άγιοι άνθρωποι, άνθρωποι που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του λαού μας και στον δημόσιο βίο, οπότε η Εκκλησία δεν βιάζεται», είπε ο Ιεράρχης του Εκατερίνμπουργκ, μεταφέροντας τα λόγια του Ρώσου Πατριάρχη και προσθέτοντας ότι η Εκκλησία θα αναγνωρίσει τα λείψανα όταν «δεν θα υπάρχει ουγγιά αμφιβολίας».
Από το 2015, οι ερευνητές έχουν αναλάβει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 37 διαφορετικών ιατροδικαστικών εξετάσεων. Αναλύθηκαν, επίσης, περισσότερες από 2.000 ιστορικές πηγές για αυτό το θέμα. Η Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε τον Ιούλιο ότι «βάσει πολλών εξετάσεων, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα λείψανα ανήκουν στον Νικόλαο ΙΙ (τον Ρομάνοφ), την οικογένειά του και άτομα από το περιβάλλον τους».
Οι έρευνες συνεχίζονται για να παρθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα