Στους συμμετέχοντες του Πανρωσικού Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συνεδρίου «Η Θεολογία στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο: Θεωρία, Ιστορία, Πρακτικές Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου σε μια κατάσταση παγκόσμιων προσκλήσεων», που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά, απηύθυναν χαιρετισμό σήμερα τόσο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος όσο και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Ο Μακαριώτατος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η δραστηριότητα της Επιστημονικής και Εκπαιδευτικής Θεολογικής Εταιρείας ενώνει σήμερα 70 κορυφαία ρωσικά πανεπιστήμια και ανώτερα θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνεχίζει ενεργά να επεκτείνει τις τάξεις της.
Διαβάστε τον χαιρετισμό:
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Χαιρετίζω εγκάρδια όλους τους παρευρισκόμενους στο 5ο Πανρωσικό Επιστημονικό Συνέδριο για τη Θεολογία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της χρονιάς, έχει ήδη γίνει παράδοση. Τα τελευταία πέντε χρόνια σηματοδοτήθηκαν από σημαντικά επιτεύγματα στην ανάπτυξη της θεολογίας ως νέου κλάδου των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα μας: η επαγγελματική, επιστημονική και παιδαγωγική κοινότητα έχει διευρυνθεί, το έργο των συμβουλίων διατριβών έχει ενταθεί, το σώμα της εκπαιδευτικής και επιστημονικής βιβλιογραφίας έχει αναπληρωθεί.
Σημαντικό γεγονός ήταν η διεξαγωγή του πρώτου ομοσπονδιακού διαγωνισμού για επιστημονικές υποτροφίες στη θεολογία. Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης: το Συνέδριο Θεολογικών Περιοδικών και το Φόρουμ Νέων Θεολόγων. Θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα τη δραστηριότητα της Επιστημονικής και Εκπαιδευτικής Θεολογικής Εταιρείας, η οποία σήμερα ενώνει 70 κορυφαία ρωσικά πανεπιστήμια και ανώτερα θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνεχίζει ενεργά να επεκτείνει τις τάξεις της.
Αυτό το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα παγκόσμια προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, κατανοώντας την εμπειρία του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Ελπίζω ότι η συζήτηση αυτών των σημαντικών θεμάτων θα συμβάλει στην επιτυχή επίλυση πολλών πιεστικών ζητημάτων.
Εύχομαι σε όλους τους παρευρισκόμενους καρποφόρο έργο και την ευλογία του Θεού.
+ Κύριλλος,
Πατριάρχης Μόσχας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, τόνισε:
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες!
Σας χαιρετώ με την ευκαιρία της έναρξης του συνεδρίου.
Οι συναντήσεις σας συγκεντρώνουν εκπροσώπους κυβερνητικών αρχών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και ειδικών κοινοτήτων, θρησκευτικών και δημόσιων οργανισμών στον χώρο του Eθνικού Πυρηνικού Πανεπιστημίου Επιστημονικής Έρευνας «MEPhI». Επιτρέψτε τους, κατά τη διάρκεια συναντήσεων και συζητήσεων, να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της θεολογίας και τη βελτίωση του διεπιστημονικού διαλόγου αυτής με συναφή γνωστικά πεδία, καθώς και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και ειδικών σε αυτόν τον τομέα.
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η θεολογία, ως επιστήμη, επιτελεί μια υπεύθυνη εκπαιδευτική, ιδεολογική αποστολή, συμβάλλει στη διατήρηση των παραδοσιακών πνευματικών και ηθικών αξιών της χώρας μας και βοηθά στη διαμόρφωση απαντήσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός. Και για να τους αντισταθούμε, είναι σημαντικό όχι μόνο το αποτελεσματικό έργο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των δομών εξουσίας, αλλά και οι ακούραστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι εις βάθος μελέτες των σύγχρονων κοινωνικών, κοινωνικών, εθνοπολιτισμικών προβλημάτων.
Είμαι πεπεισμένος ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί με δημιουργικό, εποικοδομητικό τρόπο και οι αποφάσεις του θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαθρησκειακής αλληλεπίδρασης, στη διατήρηση της καλής γειτονίας και της αρμονίας στην κοινωνία.
Εύχομαι καρποφόρο έργο».