Έκκληση στις κρατικές αρχές της Μολδαβίας για τερματισμό των διώξεων της Εκκλησίας της Μολδαβίας απευθύνει ο Μητροπολίτης Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρος με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Vasile Șoimaru, σύμφωνα με τις οποίες υφίσταται η πιθανότητα απαγόρευσης της δραστηριότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
- Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Παρά το γεγονός ότι στα τέλη Αυγούστου το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της Μολδαβίας, καθώς και η Πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου διέψευσαν αυτό το ενδεχόμενο, ο Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος εξέδωσε μακροσκελέστατη δήλωση επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η νομική διάλυση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας θα καταπατούσε το δικαίωμα έκφρασης της θρησκευτικής συνείδησης όλων των Ορθοδόξων πιστών αυτής της Εκκλησίας».
Τονίζει δε ότι «η πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη νομική αναγνώριση του ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό του λαού της χώρας μας».
Επίσης στη δήλωση του ο Μητροπολίτης Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρος κάνει λόγο για εκφοβισμό ιερέων, κρατήσεις ιεραρχών στα σύνορα και πιέσεις στην Εκκλησία, παρόμοιες με αυτές της Σοβιετικής περιόδου.
«Είμαστε βαθύτατα προσβεβλημένοι από τη στάση ορισμένων κρατικών θεσμών που εμπλέκονται στον εκφοβισμό ιερέων. Οι ιερείς δέχονται επισκέψεις στα σπίτια τους από όργανα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εξαναγκάζονται να υπογράψουν διάφορες ασαφείς δηλώσεις. Ορισμένοι ιεράρχες και διακονητές έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σημεία διέλευσης των συνόρων και έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς χωρίς λόγο. Σήμερα, η Εκκλησία αισθάνεται πιέσεις παρόμοιες με αυτές της Σοβιετικής περιόδου. Όλο και περισσότερες απειλές εκτοξεύονται κατά της Εκκλησίας και των διακονητών της», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η δήλωση του Μητροπολίτη Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδιμήρου:
Εκ μέρους της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Vasile Șoimaru, βουλευτή του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, σύμφωνα με τις οποίες υφίσταται η πιθανότητα απαγόρευσης της δραστηριότητας της Μητρόπολης Μολδαβίας.
Η νομική διάλυση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας θα καταπατούσε το δικαίωμα έκφρασης της θρησκευτικής συνείδησης όλων των Ορθοδόξων πιστών αυτής της Εκκλησίας, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν στην Εκκλησία τους. Ο νόμος 125/2007 για τις θρησκευτικά δόγματα, το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο τα θρησκευτικά δόγματα λειτουργούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, προβλέπει ότι η διάδοση θρησκευτικού μίσους και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας που εκδηλώνεται με ενέργειες που εμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση θρησκευτικής λατρείας συνιστά έγκλημα και τιμωρείται από το ποινικό δίκαιο. Σύμφωνα με όλα τα νομικά πρότυπα, η προώθηση της ιδέας της κατάργησης ενός θρησκευτικού δόγματος ουκρανικού τύπου αντιπροσωπεύει μια ενέργεια θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, που εκδηλώνεται δημόσια.
Οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι μια πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η Μητρόπολη Μολδαβίας θα εμπίπτει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία το Μολδαβικό κράτος έχει ήδη καταδικαστεί για παρόμοια ενέργεια μη αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης θρησκευτικού δόγματος. Μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί εξαρχής από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και να κηρυχθεί αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Το άρθρο 15 του νόμου για τα θρησκευτικά δόγματα ορίζει ότι αυτά είναι αυτόνομα από το Κράτος, είναι ίσα ενώπιον του νόμου και δεν υφίστανται διακρίσεις. Επίσης, το Κράτος υποχρεούται να μην παρεμβαίνει στη θρησκευτική δραστηριότητα ενός θρησκευτικού δόγματος. Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου ορίζει ξεκάθαρα: Το Κράτος αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία και τον πρωταρχικό ρόλο της Χριστιανικής Ορθόδοξης θρησκείας και, αντίστοιχα, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό του λαού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Η πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη νομική αναγνώριση του ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό του λαού της χώρας μας.
Η Μητρόπολη Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας είναι ένας εκκλησιαστικός θεσμός με μακρά ιστορία, που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του λαού μας. Το καταστατικό της αναφέρει ξεκάθαρα την ανεξαρτησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας (Μητρόπολη Μολδαβίας), η οποία ασκεί τη δράση της σύμφωνα με τους κανόνες και την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση.
Είμαστε βαθύτατα προσβεβλημένοι από τη στάση ορισμένων κρατικών θεσμών που εμπλέκονται στον εκφοβισμό ιερέων. Οι ιερείς δέχονται επισκέψεις στα σπίτια τους από όργανα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εξαναγκάζονται να υπογράψουν διάφορες ασαφείς δηλώσεις. Ορισμένοι ιεράρχες και διακονητές έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σημεία διέλευσης των συνόρων και έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς χωρίς λόγο. Σήμερα, η Εκκλησία αισθάνεται πιέσεις παρόμοιες με αυτές της Σοβιετικής περιόδου. Όλο και περισσότερες απειλές εκτοξεύονται κατά της Εκκλησίας και των διακονητών της.
Από τον σχηματισμό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας στέκεται στο πλευρό των πολιτών, υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας. Επίσης, η Μητρόπολη ανέκαθεν προωθούσε τις καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, όπως αποδείχθηκε στις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η Εκκλησία ήταν ένας από τους πρώτους θεσμούς που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, προσφέροντάς τους στέγαση σε μοναστήρια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε ένα κράτος δικαίου, όπου γίνονται σεβαστές οι δημοκρατικές αξίες και η θρησκευτική ελευθερία, δεν μπορεί να τεθεί θέμα απαγόρευσης ενός θρησκευτικού θεσμού που συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των εθνικών αξιών και της εθνικής ταυτότητας.
Καλούμε τις κρατικές αρχές να σταματήσουν τα βασανιστήρια της Εκκλησίας. Διαφορετικά, εάν δεν σταματήσουν αυτές οι διώξεις, δεσμευόμαστε να σας φέρουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δίκαιο λαό της Μολδαβίας, για να τους εξηγήσετε γιατί χτυπάτε σφοδρά την Εκκλησία του έθνους μας.
Ζητούμε ψυχραιμία και ευθυκρισία στην προσέγγιση τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων και καλούμε όλους όσοι εμπλέκονται στον δημόσιο βίο να προωθήσουν τον διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, αποφεύγοντας έτσι κάθε μορφή υποκίνησης μίσους ή διχασμού.