Πατριαρχείο Μόσχας
08 Δεκεμβρίου, 2021

«Εκκλησία και Ιατρική» μαζί στην Αγία Πετρούπολη

Διαδώστε:

Στο πλαίσιο του φόρουμ «Εκκλησία και Ιατρική», πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το IV επιστημονικό-πρακτικό συνέδριο «Επίκαιρα θέματα αποκατάστασης ασθενών με COVID-19» με διεθνή συμμετοχή.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ορθοδόξων Ιατρών Αγίου Λουκά (Συμφερούπολεως) της Αγίας Πετρούπολης και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αγίου Λουκά της Κριμαίας για τη φροντίδα χειρουργημένων ασθενών ή σοβαρά πασχόντων, με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ρώσων Ορθοδόξων Ιατρών.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τις ασθένειες του ανθρώπου στη μετά covid περίοδο, τις κλινικές εκδηλώσεις της νέας λοίμωξης από κορωνοϊό και αποτελεσματικές μεθόδους αποκατάστασης. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ψυχιατρική, ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη στην περίοδο μετά την αποκατάσταση. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Λαντόγκας κ. Βαρσανόφιος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

«Ο Κύριος θέλει να περάσουμε τη δοκιμασία και να επιστρέψουμε στο σωστό δρόμο: στο δρόμο της ζωής με τον Θεό, στον δρόμο της αγάπης για τον Θεό και τον πλησίον», είπε ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Από πνευματικής απόψεως, η αποκατάσταση είναι επιστροφή στον Θεό. Και αν επιστρέψουμε στον Θεό, όλα θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά. Οι γιατροί χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, φάρμακα που βοηθούν στη θεραπεία των σωμάτων, αλλά το πιο σημαντικό είναι η θεραπεία των ψυχών μας. Και η κύρια πνευματική μας αποκατάσταση συνίσταται στο να  προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, να παίρνουμε τη ζωή μας στα σοβαρά, να μην συμμετέχουμε σε αμαρτωλές πράξεις, αλλά, αντιθέτως, να προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες καλές πράξεις σε σχέση με τον Θεό και τους γείτονές μας».

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου περιελάμβανε παρουσιάσεις επιστημόνων και κορυφαίων ειδικών ιατρών από τη Ρωσία. Όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο ιός επηρεάζει σοβαρά όλα τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, οι συνέπειες της μεταδιδόμενης νόσου μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από λίγους μήνες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 25-30% όσων έχουν αναρρώσει βιώνουν το λεγόμενο μετα-covid σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται με το σύνδρομο της «χρόνιας κόπωσης», της κατάθλιψης, της απάθειας, της γενικότερης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν θέματα ειδικής ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Ψυχιατρική, ψυχολογική, ψυχοθεραπευτική και πνευματική υποστήριξη πολιτών και ενοριτών στη μετα-covid εποχή». Στη στρογγυλή τράπεζα μετείχαν κληρικοί από τη Ρωσία, την Αυστρία, το Μονακό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ασκούμενοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι και κλινικοί ιατροί, που συζήτησαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καθημερινή ενοριακή ζωή.

Οι συμμετέχοντες της στρογγυλής τραπέζης σημείωσαν ότι η επιστροφή των ανθρώπων στην κανονική τους ζωή αντιμετωπίζει απροσδόκητες ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές δυσκολίες, τις οποίες γιατροί και κληρικοί δεν είχαν υπολογίσει -γιατί δεν είχε παραστεί ανάγκη- προ κορωνοϊού. «Η βοήθεια σε ασθενείς είναι δυνατή μόνο μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών της Εκκλησίας και της ιατρικής κοινότητας», σημείωσαν οι συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα.

Πηγή: diaconia.ru

Διαδώστε: