Πατριαρχείο Μόσχας
01 Ιουνίου, 2020

Ρωσική εκκλησία και κράτος για τη μείωση των αμβλώσεων

Διαδώστε:

Η Επίτροπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδια του τομέα Δικαιωμάτων των Παιδιών, Άννα Κουζνετσόβα, πρότεινε τον περιορισμό της πώλησης σκευασμάτων που οδηγούν σε διακοπή κύησης από τα φαρμακεία, καθώς και την σχετική αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Προεδρική Επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών εκφράστηκε θετικά για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ζωής των αγέννητων παιδιών», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος πρόληψης των αμβλώσεων της Συνόδου και εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος «Σώσε τη ζωή», Μαρία Στουντενίκινα.

«Η Άννα Κουζνέτσοβα περιέγραψε σημαντικά μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων στη Ρωσία. Αλλά υπάρχουν περισσότερα τέτοια μέτρα, και έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων. Πίσω από αυτές τις προτάσεις βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι. Και ελπίζω πραγματικά ότι οι προτάσεις της θα δώσουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και λύσης σε αυτό το πρόβλημα. 

Θυμηθείτε ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της Επιτρόπου, στην οποία προτείνει τον περιορισμό της πώλησης φαρμάκων για διακοπή κύησης στα φαρμακεία και την αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, στο οποίο το ποσό των κονδυλίων που διατίθενται θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των αμβλώσεων.

Εκτός από τις υποδεικνυόμενες προτάσεις, η Μαρία Στουντενίκινα υπενθύμισε ότι, κατ ‘αναλογία με ορισμένες δυτικές χώρες, η Ρωσία αναπτύσσει, επίσης, προτάσεις για την εξασφάλιση υποχρεωτικής συμβουλευτικής πριν από την άμβλωση, με ψυχολόγο ή/και κοινωνικό λειτουργό, σε νόμο ομοσπονδιακού επιπέδου.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών να έχουν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση και τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της στην υγεία των γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί να εργάζονται σε όλες τις προγεννητικές κλινικές, να ακούν τη γυναίκα και να τη βοηθούν να κατανοήσει την κατάσταση», τόνισε η Μαρία Στουντενίκινα.

Η ίδια υπενθύμισε ότι τα τελευταία 5,5 χρόνια του προγράμματος «Σώσε τη ζωή», χάρη στην ψυχολογική συμβουλευτική και βοήθεια, 12.655 παιδιά σώθηκαν από την άμβλωση, ενώ περισσότερες από 110.000 οικογένειες έλαβαν βοήθεια. «Αυτή είναι η καθημερινή και επίπονη δουλειά 178 εξειδικευμένων επιστημόνων σε 136 ιατρικά ιδρύματα 36 ομοσπονδιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε η εκτελεστική διευθύντρια του «Σώσε τη ζωή».

Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί με την υποστήριξη του ρωσικού Υπουργείου Υγείας, των «Εθελοντών Ιατρών» και άλλων εξειδικευμένων δημόσιων οργανισμών.  Νωρίτερα, η ίδια μίλησε και στον Πρόεδρο της Ρωσίας για την εφαρμογή του προγράμματος.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καταφυγίων»-κέντρων ανθρωπιστικής βοήθειας για γυναίκες. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών να γνωρίζουν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, που έχουν δημιουργηθεί επί του παρόντος για τις γυναίκες, τα παιδιά τους και την οικογένεια στο σύνολό της», τόνισε η κυρία Στουντενίκινα. «Εκτός από τα κυβερνητικά μέτρα, η Εκκλησία και οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν ανοίξει 74 νέα καταφύγια για τις γυναίκες τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ σήμερα λειτουργούν επίσης 209 κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας – από το Καλίνινγκραντ έως το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι.

Σημείωσε ότι στα εκκλησιαστικά κέντρα βοήθειας μια έγκυος μπορεί να βρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για την ίδια και την οικογένειά της, δηλαδή μπορεί να δεχθεί βοήθεια από την αρχή της κύησης έως και την περίοδο που το παιδί είναι βρέφος. Η εκκλησία μέσω του προγράμματος «Σώσε τη ζωή» και του ιδρύματος «Σπίτι για μητέρες» επιλύει όλα τα βασικά προβλήματα της οικογένειας με ένα παιδί είτε κυοφορούμενο είτε νεογέννητο. Σε αυτήν την περίπτωση, παρέχεται βοήθεια ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την ιθαγένεια και την εθνικότητα.

«Παρέχουμε ρούχα, φαγητό, ψυχολογική, πνευματική, νομική, οικονομική, κοινωνική, ιατρική βοήθεια, παροχή στέγης, εκπαίδευση, απασχόληση, δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά, επίλυση προβλημάτων με νηπιαγωγεία. Μόνο τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν βοήθεια στα «καταφύγια» και τα κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας», κατέληξε η κυρία Στουντενίκινα.

Διαδώστε: