Με αφορμή τα 75α γενέθλια του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η επετειακή έκδοση του βιβλίου «Πατριάρχης Κύριλλος – Βιογραφία» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε το 2009, λίγο μετά την ενθρόνιση του Μακαριωτάτου. Η δεύτερη δημοσιεύτηκε στη σειρά «Η ζωή αξιόλογων προσώπων» το 2018. Αυτή η τρίτη έκδοση, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο «Ποζνάνιε» με τη βοήθεια του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος», έχει συμπληρωθεί σημαντικά σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Συγκεκριμένα, έχουν ενημερωθεί τα στατιστικά στοιχεία για τη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι ενότητες που αφορούν τις δραστηριότητες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη στον εξωτερικό εκκλησιαστικό τομέα, τις επισκέψεις του στις Επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τις δραστηριότητές του στη Μόσχα, που έχουν επεκταθεί σημαντικά.
Το βιβλίο ξεκινά με μια ιστορία για την οικογένεια του Πατριάρχη Μόσχας, για την παιδική ηλικία και την εφηβεία του, για τα χρόνια των σπουδών του, για την ιερατική του πορεία, για το έργο του τότε Αρχιμανδρίτη Κύριλλου ως εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και σχετικά με την υπηρεσία του ως πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ.
Ξεχωριστά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις δραστηριότητές του ως Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ και στο έργο του ως προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων. Το βιβλίο συνεχίζει με μια περιγραφή των έργων του Πατριάρχη από την εποχή της εκλογής του στον θρόνο της Μόσχας μέχρι σήμερα.
Ακόμα, περιλαμβάνει πολλά αποσπάσματα από ομιλίες του, στις οποίες ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μοιράζεται τις αναμνήσεις του, τις σκέψεις του για διάφορες πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής, εμφανίζεται ως ιεράρχης και στοχαστής, ανοιχτός στην επικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων.
Η βιογραφία του Μακαριωτάτου εικονογραφείται με μοναδικές φωτογραφίες από τα αρχεία της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, του Εκδοτικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Εκδοτικού Οίκου του Πατριαρχείου Μόσχας, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, του φωτογραφικού αρχείου του Επιστημονικού Κέντρου της Εκκλησίας με την επωνυμία «Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια» και άλλες πηγές. Μερικές φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά.