Φιλοτεχνήθηκε λειψανοθήκη για τεμάχιο του Ακανθίνου Στεφάνου
Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Αστανάς και Καζακστάν κ. Αλεξάνδρου, φιλοτεχνήθηκε ειδική λειψανοθήκη με σκοπό την τοποθέτηση τεμαχίου του Ακανθίνου Στεφάνου του Χριστού, που θα φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναλήψεως του Αλμάτι.
Την φιλοτέχνηση ανέλαβε το εργαστήριο εκκλησιαστικής τέχνης της Μόσχας “Αλεξάντερ Ιβάνοβιτς Ανίσκιν”, το οποίο δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο Καζακστάν έχοντας αναλάβει ανάλογα έργα στο παρελθόν για ναούς της χώρας, ενώ το κόστος καλύφθηκε από δωρεές.
Από το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι που σήμερα αποθησαυρίζεται στην Παναγία των Παρισίων, αφαιρέθηκαν σε διάφορες περιστάσεις 33 τεμάχια ακάνθων, τα οποία τοποθετήθηκαν σε ειδικές λειψανοθήκες και εκτίθενται σε μουσεία, εκθέσεις και προσκυνήματα ανά τον κόσμο.
Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού
Ο Ακάνθινος Στέφανος που έγινε σύμβολο στην ορθόδοξη εικονογραφία και βρέθηκε στον λόφο του Γολγοθά μαζί με τους ήλους (τα καρφιά) που πλήγωσαν τον Χριστό, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Αγία Ελένη (μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου) στη Ρώμη. Από εκεί, μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο κοντά στο Ναό του Αγίου Ιωάννου Λατερανό Ρώμης.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο Ακάνθινος Στέφανος αγοράστηκε το 1238 από τον Λουδοβίκο Θ’ ή Άγιο Λουδοβίκο (25 Απριλίου 1214 – 25 Αυγούστου 1270) που ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1226-1270) και σήμερα βρίσκεται στον Θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων.
Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού είναι ένα κυκλοτερές στεφάνι από πλεγμένα, συνεστραμμένα στελέχη βούρλων, και δεν υπάρχουν καθόλου κλαδιά Ziziphus spina-christi ή αγκάθια από αυτό το θαμνόδεντρο.
Η εσωτερική διάμετρος του στέφανου είναι 21 εκ, ενώ το πάχος του είναι 1,5 εκ. Τα στελέχη των βούρλων συσσωματώνονται σε δέσμες των 14 ή 16 στελεχών που έχουν πάχος από 1 ως 1,5 χιλ.
Υποστηρίζεται ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες τοποθέτησαν ή περιέπλεξαν τα κλαδιά με τα αγκάθια πάνω σε αυτό το στέφανι από βούρλα, ώστε να σχηματιστεί μία παρωδία στέμματος. Ως εκ τούτου, το στεφάνι από τα πλεγμένα στελέχη βούρλων χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την υποστήριξη των κλαδιών με τα αγκάθια.
Αυτό το στεφάνι φυλάσσεται σε μία γυάλινη λειψανοθήκη από κρύσταλλο που έχει τη μορφή κυκλικού στεφανιού, φυλάσσεται στο βάθος του ναού και δεν είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες.
Εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και τη διάρκεια της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θαύμα: Ανθρώπινη αλυσίδα διασώζει τον Ακάνθινο Στέφανο κι άλλα ιστορικά κειμήλια
Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.