Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Πούτιν ευχήθηκε στον Πατριάρχη για την ημέρα των γενεθλίων του αφού ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου το 1946.
“Πιθανώς, πρέπει να ξεκινήσουμε με την κατάσταση στην οποία όλοι εργαζόμαστε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών θεσμών, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση τώρα;” ρώτησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας τον Πατριάρχη ο οποίος απάντησε “Η Εκκλησία συμμετέχει ενεργά στο έργο. Έχουμε ένα ολόκληρο σώμα κληρικών που εργάζονται σε κλινικές, ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Και πρέπει να πω ότι εκτελούν αυτήν την υπηρεσία με πολύ ανιδιοτέλεια”.
“Τα άτομα που είναι απομονωμένα λόγω κορωνοϊού έχουν τεράστια ανάγκη για επικοινωνία. Αλλά ένας πιστός έχει την επιθυμία να ομολογήσει και να προσευχηθεί μαζί με έναν ιερέα” πρόσθεσε ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος και συνέχισε “Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε απομόνωση, όταν ακόμη και συγγενείς δεν μπορούν να έρθουν, ο ιερέας μπορεί να βρει τις σωστές λέξεις και βοήθεια”.
“Επιπλέον, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τη δουλειά μας στα νοσοκομεία και γενικά για την εφαρμογή κοινωνικών δραστηριοτήτων στις ενορίες. Προηγουμένως, όλη η δραστηριότητα περιοριζόταν στη λατρεία, σύμφωνα με το νόμο, η Εκκλησία δεν είχε κανένα δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε άλλο. Όμως στη νέα Ρωσία, όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές και, ως εκ τούτου, εφαρμόζονται πολύ σημαντικά κοινωνικά προγράμματα σε επίπεδο ενοριών. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη δουλειά για τους νέους. Έχουμε ένα ολόκληρο σώμα εθελοντών, νέων που δωρίζουν το χρόνο τους, και καταβάλλουμε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε όλα αυτά τα κοινωνικά σημαντικά προγράμματα που υπάρχουν στην Εκκλησία” επεσήμανε ο Πατριάρχης.
Ενώ στη συνέχεια σημείωσε: “Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Αλλά συνδέονταν κυρίως με την εφαρμογή της ποιμαντικής εργασίας. Ένας ιερέας δεν μπορεί να παρακάμψει το καθήκον του, ακόμα κι αν διακινδυνεύει τη ζωή του. Αυτό είναι η Ιεροσύνη. Δεν θα δώσω τους αριθμούς τώρα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μας άφησαν λόγω του γεγονότος ότι η μόλυνση τους έπληξε τόσο πολύ που όλα έγιναν ασύμβατα με τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, φυσικά, αποκτήσαμε επίσης εμπειρία, επειδή είναι άλλο πράγμα να έρθετε στο νοσοκομείο και άλλο πράγμα όταν πρέπει να φορέσετε μια “ενδυμασία”, να συμμορφώνεστε με όλες τις απαιτήσεις που απαιτεί η ιατρική και υπό αυτές τις συνθήκες να ασκείτε την ποιμαντική διακονία. Οι ιερείς ομολογούν, δίνουν κοινωνία, μιλούν και ενθαρρύνουν με κάθε δυνατό τρόπο, διότι, πράγματι, για ένα άτομο που βρίσκεται σε απομόνωση και δεν έχει καν την ευκαιρία να συναντηθεί με συγγενείς, η μόνη ευκαιρία μερικές φορές είναι να μιλάμε στον ιερέα. Επομένως, με τη χάρη του Θεού, κάνουμε ό, τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε”.
Ο Πατριάρχης Μόσχας κατέληξε λέγοντας: ” Ως εκ τούτου, ως Πατριάρχης, είμαι πολύ ευγνώμων σε εσάς προσωπικά, και σε όλη μας τη δύναμη, για το γεγονός ότι έχει γίνει πραγματικά εντελώς διαφορετικό το έργο της Εκκλησίας στη σύγχρονη Ρωσία και υπό αυτές τις συνθήκες η Εκκλησία μπορεί να εφαρμόσει ενεργά αυτό που είχε κληθεί από τον ίδιο τον Κύριο να κάνει”.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και στη συνέχεια του έδωσε συγχαρητήρια για το έργο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στα Νοσοκομεία και για τους ασθενείς με κορωνοϊό. ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε στον Ρώσο πρόεδρο για τα 800 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξάντερ Νέβσκι.