Πατριαρχείο Μόσχας
11 Μαρτίου, 2020

“Η στέρηση Θείας Κοινωνίας πιο επικίνδυνη από τον ιό”

Διαδώστε:

Ο κίνδυνος από τη στέρηση της Θείας Κοινωνίας είναι μεγαλύτερος από τον κορωνοϊό, θεωρεί ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επί ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών, Αρχιμανδρίτης κ. Φίλιππος (Ριαμπίχ).
“Από τη μία είναι επικίνδυνο να αρρωστήσουμε με μια βαριά ασθένεια που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγάλος και κάνει πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν για τη ζωή τους και για την υγεία τους. Από την άλλη όμως πολύ πιο επικίνδυνο υπό αυτές τις περιστάσεις είναι να στερηθούμε της Θείας Μετάληψης ή της Θείας Λειτουργίας, αυτού του μεγάλου δώρου του θεού. Πρέπει να το σκεφτούμε”, είπε ο ιερέας στο κήρυγμα μετά την Λειτουργία στο ναό των Αγίων Πάντων στο Στρασβούργο.
Υπενθύμισε ότι σε μερικά μέρη της Ευρώπης ήδη υπάρχουν συστάσεις να μην γίνονται λειτουργίες σε εκκλησίες.
“Βρισκόμαστε υπό απειλή να στερηθούμε την Λειτουργία και την μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων”, υπογράμμισε και υπενθύμισε τα λόγια των Αγίων Πατέρων: “Αν η Λειτουργία θα τερματιστεί, αν μας απαγορεύσουν να τελούμε την λειτουργία, πώς θα ζήσει ο κόσμος, πώς θα ζήσουμε εμείς;”.
Ο Αρχιμανδρίτης συνέκρινε της τωρινή κατάσταση με το κλείσιμο των ναών στα σοβιετικά χρόνια: τότε ήταν οι οδηγίες των άθεων αρχών, ενώ τώρα τους ναούς τους κλείνουν λόγω του κινδύνου για την υγεία.
“Αλλά ο φόβος να χάσουμε το έλεος του Θεού, είναι μεγαλύτερος”, συμπέρανε ο ιερέας και κάλεσε τους πιστούς να ασπάζονται τον σταυρό και τις εικόνες, οι οποίες θα καθαρίζονται με αντισηπτικά μαντηλάκια μετά από κάθε πιστό.

Διαδώστε: