13/01/2023 13/01/2023 Την ελπίδα ότι θα συναντήσει σύντομα τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σύμφωνα με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο  Αρχιεπίσκοπος Στέφανος “εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του εκ μέρους της επισκοπής, του...
13 Ιανουαρίου, 2023 - 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2023 - 10:58

Η στροφή της Μόσχας στα Σκόπια και η στάση που θα κρίνει τις εξελίξεις

Διαδώστε:
Η στροφή της Μόσχας στα Σκόπια και η στάση που θα κρίνει τις εξελίξεις

Την ελπίδα ότι θα συναντήσει σύντομα τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Σύμφωνα με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο  Αρχιεπίσκοπος Στέφανος “εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του εκ μέρους της επισκοπής, του κλήρου, των μοναχών και των λαϊκών της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – της Αρχιεπισκοπής Οχρίδας για την αναγνώριση της κανονικής αυτοκεφαλίας της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”. 

Ευχαριστίες για την “αυτοκεφαλία”

Για “αυτοκεφαλία” γίνεται λόγος, όμως αυτοκεφαλία δεν έχει χορηγηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για κάτι τέτοιο. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου στα Σκόπια. “Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ευχαρίστησε επίσης για την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία της υψηλής αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, κατά την οποία τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τους επισκόπους των δύο Εκκλησιών για πρώτη φορά στη Μονή Λέσνοφ ανήμερα της εορτής του Αγίου Γαβριήλ Βελίχσκι με μεγάλη συγκέντρωση πιστών . Ο Προκαθήμενος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την αγάπη και τη μέριμνά του και εξέφρασε την ελπίδα να τον συναντήσει σύντομα”, συνεχίζει η ανακοίνωση του mospat.ru.

Φωτογραφία: mospat.ru

Διαβάστε αναλυτικά: Στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος – Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Τι είπε ο Μόσχας Κύριλλος

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος μίλησε για την αγάπη που νιώθουν παραδοσιακά τα παιδιά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους Ορθόδοξους αδελφούς τους στη “Βόρεια Μακεδονία” και εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίηση για την αποκατάσταση της κανονικής κοινωνίας της με τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ωστόσο, στην αναφορά που γίνεται από το ρωσικό μέσο αναφέρεται ότι Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κάνει λόγο για “απόκτηση αυτοκέφαλου καθεστώτος”. 

Τέλος, ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη από το Πατριαρχείο Μόσχας και του ζήτησε να προσευχηθεί για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η στάση θα κρίνει τις εξελίξεις

Το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, αλλά και η στάση που θα τηρήσει η τοπική Εκκλησία των Σκοπίων για την μετέπειτα πορεία της καθώς βασικός στόχος τόσο των εκκλησιαστικών όσο και των πολιτικών κύκλων της χώρας είναι η χορήγηση του αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο από την αποκατάσταση των σχέσεων ήταν ξεκάθαρο. Η Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και αποκλείεται ο όρος “Μακεδονική” και κάθε παράγωγό του. Μέχρι στιγμής παρατηρείται το φαινόμενο η ονομασία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην τηρείται. Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις των Σκοπίων με το 2023 να προμηνύεται ένα έτος εξελίξεων για το ζήτημα.

Όλα εξαρτώνται από την στάση την οποία θα τηρήσει η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, κάτι άλλωστε που είχε ξεκαθαρίσει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά το συλλείτουργο στο Φανάρι με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο την Κυριακή της Πεντηκοστής το 2022.

Όπως γράψαμε χθες, η ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων με το Πατριαρχείο Σερβίας που πραγματοποιήθηκε τους περασμένους μήνες, σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί ότι η Εκκλησία των Σκοπίων έχει λάβει αυτοκεφαλία. Η πορεία προς αυτή την οδό εξαρτάται αποκλειστικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαβάστε επίσης:

Μόσχας σε Αχρίδος Στέφανο: “Σας αναγνωρίζουμε ως αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία”

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αχρίδος Στέφανο: “Η από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά”

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων