12/03/2019 12/03/2019 Την εικόνα των Αγίων Σεργίου και Βάκχου του 13ου αιώνα που απωλέσθη στη Συρία θα αγιογραφήσουν Ρώσοι αγιογράφοι στην πόλη Κουρσκ της Ρωσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από οκτώ αιώνες η εικόνα φυλασσόταν σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Συρίας που καταστράφηκε από τους τρομοκράτες. Η εικόνα αυτή βρισκόταν στην πόλη Μααλούλα, στο ναό...
12 Μαρτίου, 2019 - 20:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2019 - 20:07

Ιστορική εικόνα θα αγιογραφηθεί από Ρώσους αγιογράφους

Διαδώστε:
Ιστορική εικόνα θα αγιογραφηθεί από Ρώσους αγιογράφους

Την εικόνα των Αγίων Σεργίου και Βάκχου του 13ου αιώνα που απωλέσθη στη Συρία θα αγιογραφήσουν Ρώσοι αγιογράφοι στην πόλη Κουρσκ της Ρωσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από οκτώ αιώνες η εικόνα φυλασσόταν σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Συρίας που καταστράφηκε από τους τρομοκράτες. Η εικόνα αυτή βρισκόταν στην πόλη Μααλούλα, στο ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, Ρωμαίων στρατιωτών και κρυφών χριστινών που έγιναν μάρτυρες στα χρόνια των διωγμών.

Με την αποκατάσταση της εικόνας ασχολήθηκαν οι αγιογράφοι στο εργαστήριο αγιογραφίας του Ανδρέι Ρουμπλιόφ στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην πόλη Κουρσκ. Το βασικό έργο έχει αναλάβει ο Στανισλάβ Προσκούριν, που ασχολείται με την αγιογραφία εδώ και 17 χρόνια. Για αυτόν το έργο της αποκατάστασης του ιερού κειμηλίου είναι ένα έργο συνοδικό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διάθεσης, “πνευματικό και παρακλητικό, ένα έργο ευθύνης και ιδιαίτερης πνευματικής διάθεσης, αφού μελετάμε το βίο των Αγίων για να αισθανθούμε την εικόνα”, δηλώνει ο ίδιος.
Στην αποκατάσταση χρησιμοποιούνται οι παλιές φωτογραφίες, ενώ οι τεχνίτες χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές τεχνικές της ρωσικής και της βυζαντινής αγιογραφίας με φυσικές μπογιές.
“Ακόμη και η ξύλινη πρέπει να φτιάχνεται με παράκληση, τα πάντα πρέπει να γίνονται με προσευχή”, λέει ο Προσκούριν. Η ολοκλήρωση προγραμματίζεται τον Απρίλιο τ.ε., και η εικόνα θα γυρίσει στα πατρικά της χώματα, στη Συρία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων