26/07/2024 26/07/2024 Συνήλθε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου στην Πατριαρχική και Συνοδική Κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν ήταν η καθιέρωση του εορτασμού της επιστροφής της ιστορικής εικόνας της Αγίας Τριάδος στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου...
26 Ιουλίου, 2024 - 10:12
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2024 - 10:28

Καθιερώθηκε η εορτή της επιστροφής της εικόνας της Αγίας Τριάδος στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου

Διαδώστε:
Καθιερώθηκε η εορτή της επιστροφής της εικόνας της Αγίας Τριάδος στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου

Συνήλθε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου στην Πατριαρχική και Συνοδική Κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν ήταν η καθιέρωση του εορτασμού της επιστροφής της ιστορικής εικόνας της Αγίας Τριάδος στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου ετησίως στις 22 Ιουνίου (9 Ιουνίου με το παλαιό εορτολόγιο).

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2023, η Λαύρα και η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά της εικόνας της Αγίας Τριάδος. Από τις 5 Ιανουαρίου 2024 η εικόνα είχε μεταφερθεί προσωρινά στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Τελικά στις 22 Ιουνίου 2024, παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής η εικόνα της Αγίας Τριάδος επέστρεψε στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου.

Η εικόνα έχει μεταφερθεί αρκετές φορές σε διάφορες περιόδους εσωτερικών διενέξεων.

Η εικόνα χρονολογείται τον 15ο αιώνα και φιλοτεχνήθηκε από τον μοναχό και αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιόφ και παρουσιάζει τρεις αγγέλους καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι. Το 1929 οι αρχές της επίσημα αθεϊστικής κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης τοποθέτησαν την εικόνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία για ένα διάστημα. Η Εκκλησία είχε ζητήσει πολλές φορές να της επιστραφεί η εικόνα, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η εικόνα έφυγε από την Πινακοθήκη μόνο τρεις φορές, με τελευταία το 2022, όταν δόθηκε ως δάνειο στην Εκκλησία για μια Λειτουργία στο Σεργκίεφ Ποσάντ και μετά αποσύρθηκε από τον χώρο της έκθεσης για να αποκατασταθεί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων