21/09/2022 22/09/2022 Αίτημα για χορήγηση Τόμου αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας προτίθεται να απευθύνει εκ μέρους του Κράτους στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Γιάνις Μπορντάνς, μετά από σχετική εξουσιοδότηση που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Interfax”. Του Νίκου Οικονόμου /...
21 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 - 3:12

Τόμο αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Λετονίας θα ζητήσει η Κυβέρνηση

Διαδώστε:
Τόμο αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Λετονίας θα ζητήσει η Κυβέρνηση

Αίτημα για χορήγηση Τόμου αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας προτίθεται να απευθύνει εκ μέρους του Κράτους στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Γιάνις Μπορντάνς, μετά από σχετική εξουσιοδότηση που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Interfax”.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Επίσης ο Λετονός Υπουργός έχει επιφορτιστεί με την επίσημη ενημέρωση του Πατριάρχη Μόσχας σχετικά με τις τροπολογίες στο νόμο που ενέκρινε το Saeima, το Κοινοβούλιο της Λετονίας, οι οποίες καθορίζουν νομικά την Εκκλησία της Λετονίας ως πλήρως ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εκκλησιαστική αρχή εκτός Λετονίας, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Baltic News Service”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τις σχετικές τροπολογίες, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Οι τροπολογίες προβλέπουν ότι έως τις 31 Οκτωβρίου η Εκκλησία της Λετονίας οφείλει να εναρμονίσει τον καταστατικό χάρτη της με το νόμο, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές σε αυτόν.

Από την πλευρά της η Εκκλησία της Λετονίας δεν διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση της Κυβέρνησης, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι η τροποποίηση του νόμου που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας και την καθιστά αυτοκέφαλη «έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας». Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας:

«Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, τo Saeima (σ.σ. το Κοινοβούλιο της Λετονίας) τροποποίησε το Νόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας. Η απόφαση αυτή έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας. Το Κράτος καθόρισε το καθεστώς της Εκκλησίας μας ως αυτοκέφαλο. Το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας καλεί με αγάπη τον κλήρο και τον λαό να διατηρήσουν το ειρηνικό πνευματικό κλίμα και την ενότητα της Εκκλησίας μας, τηρώντας αυστηρά τους νόμους του Λετονικού κράτους. Ζώντας με πνευματική και προσευχητική άρρηκτη ενότητα με ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ας διατηρήσουμε την αγνότητα της πίστεως μας και να ενισχύσουμε την Ορθοδοξία στη γη της Λετονίας. Παρακαλούμε όλους τους πιστούς να προσεύχονται επιμελώς και με θέρμη για την Αγία μας Εκκλησία, ώστε ο Ελεήμων Κύριος να την προστατεύει εν ειρήνη και ευημερία.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κράτος παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Oρθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας. Τον Ιούνιο του 2019, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους Ορθόδοξους Iεράρχες να είναι Λετονοί πολίτες και να έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Πρόεδρος της Λετονίας καταθέτει νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

Η αντίδραση της Μόσχας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Λετονίας

Λετονία: «ΝΑΙ» στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας και την απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας είπε η Βουλή

Η Εκκλησία της Λετονίας για το καθεστώς της αυτοκεφαλίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων