13/08/2020 13/08/2020 Στη Λευκορωσία όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, και τα περιστατικά βίας και καταστολής είναι όλο και περισσότερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ, Πατριαρχικός έξαρχος πάσης Λευκορωσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Παύλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αρχών για να συζητήσει για την ειρηνική διευθέτηση της...
13 Αυγούστου, 2020 - 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2020 - 19:26

Λευκορωσία: Θα συναντηθεί με τις αρχές ο Μητροπολίτης Μινσκ

Διαδώστε:
Λευκορωσία: Θα συναντηθεί με τις αρχές ο Μητροπολίτης Μινσκ

Στη Λευκορωσία όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, και τα περιστατικά βίας και καταστολής είναι όλο και περισσότερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ, Πατριαρχικός έξαρχος πάσης Λευκορωσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Παύλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αρχών για να συζητήσει για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης. 

“Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καθήκον των κοσμικών αρχών” τόνισε ο Σεβασμιώτατος σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές σε διάλογο λέγοντας “Απευθύνω έκκληση στους υπερασπιστές της πατρίδας μας, να μετρήσουν τη δύναμή τους και την ευθύνη τους και να ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι”  και ταυτόχρονα προέτρεψε αυτούς που ήρθαν στη Λευκορωσία να δώσουν τη λύση να γυρίσουν πίσω “Επιστρέψτε στα σπίτια σας, αφήστε τον Λευκορωσικό λαό να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό του,  να επιλέξει τη ζωή του και πως θα τη ζήσει”.

Στη συνέχεια σημείωσε “Ναι, υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούν και κυρίως πρέπει να επιλυθούν. Αλλά όχι με τέτοιο τρόπο ώστε να χυθεί αίμα”. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη τον θάνατο ενός νέου ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας  και πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που ανακοινώνεται αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο αντιμετωπίζεται με βίαιη καταστολή.

 

 

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία με ανθρώπινες αλυσίδες να σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του Μινσκ για να καταγγείλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πλήθη, κρατώντας στο χέρι λουλούδια ή λευκά μπαλόνια, και με τη συνοδεία αυτοκινήτων, συγκεντρώθηκαν σε αλυσίδες δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων κατά μήκος λεωφόρων ή γύρω από τους σταθμούς του μετρό, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP. Συνολικά, χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση στο Μινσκ.

Στο ιστορικό κέντρο του Μινσκ, στην οδό Νεμίγκα, έχουν συγκεντρωθεί 100 άνθρωποι, με τις γυναίκες, πολλές από αυτές λευκοντυμένες, να κρατούν στα χέρια λουλούδια, καρδούλες ή πανό.

Αυτή η μορφή κινητοποίησης, που ξεκίνησε χθες Τετάρτη από δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά, δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής βίαιη καταστολή όπως εκείνες εναντίον νυχτερινών διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας ακόμη και μέσα σε αυτόν τον μήνα.

Με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις να απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών μελών, η Ουγγαρία είναι κυρίως η χώρα που εμφανίζεται σκεπτική ως προς το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ουγγαρία κάλεσε σήμερα την Ένωση «να επιδιώξει τον διάλογο με τη Λευκορωσία και να αποφύγει την περιθωριοποίησή της».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων