Μέλη της Κρατικής Δούμας στη συνέλευση της ΔΣΟ στην Κέρκυρα
Αντιπροσωπεία βουλευτών της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, παρόντος, βεβαίως, και του Έλληνα Γενικού Γραμματέα της, Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Από την Δούμα παρέστησαν η Αντιπρόεδρός της, Άννα Κουζνετσόβα, ο Πρόεδρός της Γ.Σ. της ΔΣΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής για ζητήματα Ιδιοκτησίας, Γης και Περιουσίας Σεργκέι Γκαβρίλοφ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Υποθέσεων Βετεράνων Γιάροσλαβ Νίλοφ, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Ευρασιατικής Ολοκλήρωσης και Σχέσεων με Συμπατριώτες, Κονσταντίν Ζατούλιν, και ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, Αλεξέι Τσέπα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αυτοπροσώπως εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Συρίας, ενώ εκπρόσωποι 15 χωρών συμμετείχαν διαδικτυακά.
«Η συνεδρίαση της γραμματείας είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ΔΣΟ συνεχίζει τις δραστηριότητές της, παρά τους περιορισμούς λόγω Covid-19, και αυτή η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση», δήλωσε ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ατζέντα της συνάντησης διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις.
«Το 2023 θα περάσουν 30 χρόνια από τη δημιουργία της Συνέλευσης μας και όλα αυτά τα χρόνια, με κοινές προσπάθειες, χτίζουμε ένα μοντέλο διεθνών σχέσεων, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των κοινών πνευματικών αξιών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των εθνικών παραδόσεων σε κάθε περίπτωση» είπε ο Πρόεδρος της Δ.Σ.Ο «Η Συνέλευση πρέπει να εργαστεί για την αντιμετώπιση διαφόρων ειδών απειλών – τόσο περιβαλλοντικών όσο και ανθρώπινων ή και στρατιωτικών απειλών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια μια νέα απειλή προστέθηκε στην ήδη, δυστυχώς, συνήθη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας – η ανάπτυξη της σύγχρονης «κούρσας» εξοπλισμών. Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας για να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινές προσεγγίσεις για την επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων, προκειμένου να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη και τον εύθραυστο κόσμο που υπάρχει σήμερα».
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και σταθεροποίησης της κατάστασης στις ζώνες συγκρούσεων και μίλησαν, επίσης, ειλικρινά για την ευθύνη διατήρησης της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου. Ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ τόνισε ότι οι γεωπολιτικοί προβληματισμοί δεν πρέπει να γίνουν απειλή για την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου.
Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε έκθεση για τις δραστηριότητες της ΔΣΟ την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021, καθώς και ένα σχέδιο για μελλοντικές εργασίες με στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση των επαφών μεταξύ πολιτικών, κοινοβουλευτικών, εκκλησιαστικών, επιστημονικών και πνευματικών ηγετών και θεσμών, καθώς και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με τη διοργάνωση «διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Γκαβρίλοφ περιέγραψε τις κύριες κατευθύνσεις του επερχόμενου έργου του οργανισμού:
- Συνέχιση του διαλόγου των χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και άλλων σύγχρονων απειλών και προκλήσεων μαζί με άλλους διεθνείς πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς·
- Συνέχιση του διαλόγου των χωρών για την εξομάλυνση των εστιών έντασης σε χώρες της Ορθόδοξης παράδοσης, όπως, για παράδειγμα, η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο κ.λπ., για τη μείωση του δυναμικού αντιπαράθεσης και σύγκρουσης στον ορθόδοξο κόσμο.
- Προετοιμασία σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο πολιτικών και διπλωματικών μέτρων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ από πλευράς Ρωσίας υπενθύμισε ότι η σύνθεση της αντιπροσωπείας της Κρατικής Δούμας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτό το φθινόπωρο έχει υποστεί αλλαγές. «Τα νέα μέλη του είναι έτοιμα να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Συνέλευσης, για να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση και αλληλεπίδραση με συναδέλφους από άλλες αντιπροσωπείες, να προστατεύσουν από κοινού τις κοινές πνευματικές και ηθικές παραδόσεις και αξίες μας», τόνισε ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι ένα διακοινοβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Σήμερα συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από Αλβανία, Αρμενία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Γεωργία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Μολδαβία, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Συρία, Παλαιστίνη. ο Χάρτης Ουκρανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Εσθονία, σε ορισμένες περιπτώσεις από τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, καθώς και κοινοβουλευτικές ομάδες και μεμονωμένοι βουλευτές από Αυστραλία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Καναδά, Κονγκό, Μοζαμβίκη, Σουδάν, ΗΠΑ, Ουγκάντα, Χιλή και Αιθιοπία. Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, στην οποία συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που σχηματίζονται από τα κοινοβούλια των παραπάνω χωρών.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.