02/07/2019 02/07/2019 “Στη Ρωσία, δεν υπάρχει μία αναγνωρισμένη από το κράτος Εκκλησία, δεν υπάρχει κρατική εκκλησία, όλες οι θρησκείες είναι ίσες απέναντι στο νόμο” δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων, μιλώντας στην εκπομπή “Η Εκκλησία και ο κόσμος”. Τόνισε ότι «όταν οι δυτικοί δημοσιογράφοι λένε ότι στη...
02 Ιουλίου, 2019 - 8:02

Μητρ. Ιλαρίων: Δεν υπάρχει “κρατική” εκκλησία στη Ρωσία

Διαδώστε:
Μητρ. Ιλαρίων: Δεν υπάρχει “κρατική” εκκλησία στη Ρωσία

“Στη Ρωσία, δεν υπάρχει μία αναγνωρισμένη από το κράτος Εκκλησία, δεν υπάρχει κρατική εκκλησία, όλες οι θρησκείες είναι ίσες απέναντι στο νόμο” δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων, μιλώντας στην εκπομπή “Η Εκκλησία και ο κόσμος”.

Τόνισε ότι «όταν οι δυτικοί δημοσιογράφοι λένε ότι στη Ρωσία υπάρχει κάποιο είδος σύμπραξης μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Οι σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κράτους, διέπονται από δύο αρχές. Η πρώτη αρχή είναι η αμοιβαία μη παρέμβαση του ενός στις υποθέσεις του άλλου και η δεύτερη είναι η αλληλεπίδραση σε εκείνους τους τομείς όπου αυτή η συνεργασία είναι αμοιβαία αποδεκτή, τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων προσθέτοντας: “Αν διατηρηθούν αυτές οι δύο αρχές, τότε το μοντέλο αλληλεπίδρασης εκκλησίας-κράτους θα ταιριάζει σε όλους”.

Σχολιάζοντας την έρευνα σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι στη Δυτική Ευρώπη υποστηρίζουν τον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημείωσε ότι «στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, το κοσμικό μοντέλο συνύπαρξης μεταξύ Εκκλησίας και κράτους έλαβε απόλυτη προτεραιότητα και σχεδόν καθολική αναγνώριση».

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο δεν παρατηρείται παντού, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων. Για παράδειγμα, ανέφερε τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η Αγγλικανική Εκκλησία έχει το καθεστώς κράτους, και ο διορισμός επισκόπων γίνεται με τη συμμετοχή της βασίλισσας και του πρωθυπουργού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων