Τη γνώμη του ως προς την συζήτηση που ξεκίνησε στη Δούμα της Ρωσίας, στις 6 Ιανουαρίου, για επαναφορά της θανατικής ποινής στη Ρώσικη Ομοσπονδία εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Eκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, δηλώνοντας πως η επιστροφή του συγκεκριμένου μέτρου στη Ρωσία δεν χρειάζεται, καθώς δεν θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην κοινωνία και δεν θα μειώσει τον αριθμό των εγκλημάτων.
Της Ευγενίας Δίτσα
Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από πρόταση βουλευτή για θανατική ποινή σε παιδεραστές και υποτροπιάζοντες κατάδικους (από σεξουαλικά εγκλήματα) που γίνονται και δολοφόνοι, μετά την πρόσφατη δολοφονία 5χρονης, που πρώτα είχε βιαστεί.
Νωρίτερα, στον ιστότοπο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δημοσιεύθηκε ένα βιβλίο του προέδρου του, Βαλέρι Ζόρκιν, με τίτλο: «Συνταγματική δικαιοσύνη: Διαδικασία και νόημα». Σε αυτό, ο Ζόρκιν δεν απέκλειε το ενδεχόμενο στο μέλλον η Ρωσία να ξαναεφαρμόσει τη θανατική ποινή (η οποία έχει καταργηθεί στη χώρα) ως την αυστηρότερη όλων, εκφράζοντας την ελπίδα οι ηθικές και θρησκευτικές απόψεις που βρίσκονται απέναντι σε αυτό να μη σταθούν εμπόδιο!
«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε σε όσα συνέβαιναν στο παρελθόν και να επαναφέρουμε τον θεσμό της θανατικής ποινής, καθώς αυτός δεν θα οδηγήσει ούτε σε μείωση του αριθμού των εγκλημάτων ούτε σε θετικές αλλαγές και μετάνοια. Ο άνθρωπος που διαπράττει ένα σοβαρό έγκλημα, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες ή οποιαδήποτε άλλα εγκλήματα για τα οποία κάποιος θα μπορούσε να τιμωρηθεί με θάνατο, κατά κανόνα δεν φοβάται τον θάνατο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των «καμικάζι» στις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ωστόσο, ακόμα κι αν φοβάται τον θάνατο, η παρουσία της θανατικής ποινής στον ποινικό κώδικα δεν θα τον εμποδίσει να διαπράξει ένα έγκλημα», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στον αέρα της εκπομπής Εκκλησία και Κόσμος στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.
Επίσης, ως ακόμα ένα επιχείρημα εναντίον της θανατικής ποινής, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δικαστικής πλάνης, αφού η θανατική ποινή είναι μη αναστρέψιμη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά τα τερατώδη εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα μας τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, όταν οι άνθρωποι καταδικάζονταν σε θάνατο με την ετυμηγορία μιας τρόικας, τότε που ο Ιωσήφ Στάλιν υπέγραφε λίστες εκτελέσεων… Αυτή η θλιβερή ιστορία των μαζικών εκτελέσεων και στη συνέχεια η αποκατάσταση των θανόντων, θα έπρεπε, νομίζω, να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα λάθη», κατέληξε ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ.
Με πληροφορίες από RIA Novosti