Πατριαρχείο Μόσχας
06 Απριλίου, 2023

Ο Πατριάρχης Κύριλλος για την ανέγερση τζαμιού στη Μόσχα

Διαδώστε:

Την απόφαση του δημάρχου Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, να επιλέξει άλλο μέρος για την κατασκευή τζαμιού που αρχικά ήταν να ανεγερθεί στην περιοχή Kosino-Ukhtomsky στη ρωσική πρωτεύουσα, χαιρέτισε με δήλωσή του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

«Είναι σημαντικό ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας επιβεβαίωσε την απουσία απόφασης της κυβέρνησης της Μόσχας σχετικά με την κατασκευή ενός τζαμιού κοντά στην Ιερά Λίμνη στο Kosino-Ukhtomskoye. Ήταν μόνο ένα πρακτικό θέμα που έχριζε μελέτης. Όπως αποδείχθηκε, οι πληροφορίες που διαδίδονται από μη επαληθευμένες πηγές για το μέγεθος του κτιρίου προσευχής είναι εσφαλμένες», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Χαιρετίζω την απόφαση να επιλέξει άλλο μέρος για κατασκευή, που αναμφίβολα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πιστών, τόσο των Ορθοδόξων όσο και των Μουσουλμάνων, είμαι βέβαιος για αυτό, που εκτιμούν ιδιαίτερα τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία», πρόσθεσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στις σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την καλή σχέση μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας και θα υπερασπιστούμε από κοινού τις κοινές παραδοσιακές μας αξίες», κατέληξε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις

Τον Φεβρουάριο , οι αρχές της Μόσχας άρχισαν να σχεδιάζουν την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στην Ευρώπη στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Ωστόσο, το μέρος που δόθηκε ως χώρος κατασκευής – η περιοχή Kosino-Ukhtomsky – προκάλεσε σοβαρή δημόσια διαμάχη. Στην περιοχή υπάρχει μια ιστορική εκκλησία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μια Ιερά Λίμνη κοντά, την οποία οι ντόπιοι σέβονται και προσκυνούν.

Χιλιάδες άνθρωποι αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του τεμένους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν Τσετσένοι και να απειλήσουν ακόμη και με πόλεμο κατοίκους της Μόσχας για τις διαμαρτυρίες τους κατά της κατασκευής τζαμιού στην πόλη. Ύστερα από διαβουλεύσεις η δημοτική αρχή της ρωσικής πρωτεύουσας έλαβε την απόφαση το τέμενος να μην χτιστεί σε αυτή την περιοχή.

Την ίδια ώρα, μια ακόμη διάσπαση στους κόλπους της Ρωσίας, αυτή μεταξύ μουσουλμάνων και ορθοδόξων χριστιανών, εκφράζεται στον εμπρησμό ορθόδοξης εκκλησίας στο Ταρταστάν.

Διαδώστε: