Ο Πατριάρχης Μόσχας για την αναγκαιότητα προστασίας της πολιτιστικής ταυτότητας έναντι της παγκοσμιοποίησης
Με αφορμή την Ημέρα Σλαβονικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού που εορτάζεται την ημέρα που η εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, 24 Μαΐου με το παλαιό εορτολόγιο, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή πανρωσική εορταστική συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και τη μνήμη των τόσο μεγάλων ασκητών, θεμελιωτών της σλαβικής γραφής, όπως είναι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».
- Της Σβετλάνα Λεβιτσκι
Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το κυβερνείο της Μόσχας και το FGBUK Rosconcert.
«Αυτή την ημέρα απευθύνομαι πάντα σε όσους γεμίζουν την Κόκκινη Πλατεία με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, γιατί είναι γεμάτη μεγάλα νοήματα. Όταν οι άγιοι ισάποστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ανέλαβαν το τιτάνιο έργο της μετάφρασης του λόγου του Θεού από τα ελληνικά στα σλαβικά, όταν πήραν την απόφαση να κηρύξουν στις σλαβικές χώρες, ένα εντελώς άγνωστο πεδίο απλώθηκε μπροστά τους. Είναι δύσκολο να συγκριθεί αυτό το πολιτιστικό και πνευματικό κατόρθωμά τους με το κατόρθωμα άλλων ανθρώπων, αν και, φυσικά, υπήρξαν πολλοί ιεροκήρυκες και ιεραπόστολοι σε όλη την ιστορία. Αλλά αυτό που έκαναν οι άγιοι Ισαπόστολοι για τον σλαβικό κόσμο είναι μια μοναδική προσφορά τόσο στον πολιτισμό όσο και στην πνευματική ζωή. Χωρίς αυτούς, δύσκολα θα είχαμε συναντηθεί αυτήν την ημέρα στην Κόκκινη Πλατεία, και είναι απίθανο στο εκκλησιαστικό μας ημερολόγιο να είχαμε τα ονόματα αυτών των δύο Αγίων», υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ένας κόσμος που χάνει την πολιτιστική του ταυτότητα
«Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που χάνει ραγδαία την πνευματική και πολιτιστική του ταυτότητα. Γιατί; Επειδή τα σύνορα μεταξύ χωρών, πολιτισμών, λαών έχουν όντως διαγραφεί. Αυτή η πολυεθνική μαζική κουλτούρα, που αιχμαλωτίζει ιδιαίτερα τη νεολαία, μερικές φορές παίρνει μια πολύ ελκυστική μορφή. Όλα αυτά (που αντιπροσωπεύει η μαζική κουλτούρα) είναι παροδικά. Άφθαρτο είναι αυτό που πηγάζει από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, από την πνευματική μας παράδοση, που έχει μπει στη σάρκα και το αίμα του λαού μας», τόνισε ο Μακαριώτατος.
«Γι’ αυτό εμείς, ως λαός, χωρίς να είμαστε εχθροί με τη σύγχρονη μαζική κουλτούρα, πρέπει να διαφυλάξουμε προσεκτικά την πνευματική και πολιτιστική παράδοση που έθεσαν οι αδελφοί Ισαπόστολοι, αυτήν την πνευματική και πολιτιστική παράδοση που είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του εθνικού μας ρωσικού πολιτισμού. Και όσο παραμένουμε συνδεδεμένοι με αυτήν την παράδοση, ο πολιτισμός μας θα διατηρηθεί στην απέραντη θάλασσα της σύγχρονης πολυπολιτισμικότητας», επεσήμανε.
Αντίσταση στην “αντιπολιτισμική παγκοσμιοποίηση”
«Η ευθύνη βαραίνει όλους εκείνους που κατανοούν τη σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης του πολιτισμού τους, της γλώσσας τους, αν θέλετε, της πνευματικής κυριαρχίας. Με τη χάρη του Θεού, η Ρωσία καταφέρνει σήμερα σε μεγάλο βαθμό να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτιστική ή καλύτερα αντιπολιτισμική παγκοσμιοποίηση», είπε και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και τη μνήμη των τόσο μεγάλων ασκητών, θεμελιωτών της σλαβικής γραφής, όπως είναι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».
«Με τις προσευχές των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο Κύριος να προστατεύει τη ρωσική γη, τη χώρα μας και όλους εκείνους που, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, είναι έτοιμοι να εργαστούν, επιβεβαιώνοντας και διατηρώντας την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, που βασίστηκε στο έργο των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου», κατέληξε.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:
Διαβάστε ακόμη:
Πούτιν σε Κύριλλο: “Κάνετε πολλά για τις αξίες της Ορθοδοξίας”
Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ονομαστήρια του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου
Ο Πατριάρχης Νεόφυτος για την «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και Σλαβονικής Λογοτεχνίας»
Με πληροφορίες από patriarchia.ru
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ (Сергей Власов)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.