Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων που τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, εξέδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας απευθύνει γενικό κάλεσμα προσευχής προκειμένου o Κύριος να ενισχύει τους φέροντες τον βαρύ σταυρό των σπάνιων παθήσεων, να ευλογεί εκείνους που στέκονται στο πλευρό τους, μοιραζόμενοι τις δυσκολίες της θεραπείας και της φροντίδας τους και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:
“Φέτος, στις 28 Φεβρουαρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων. Αυτές οι παθήσεις είναι δύσκολο να διαγνωστούν και απαιτούν σύνθετη, και σε συχνές περιπτώσεις, ακριβή θεραπεία. Οι πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συχνά αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς και από όλους που δεν στέκονται αδιάφοροι. Είμαι πολύ χαρούμενος που τώρα το κράτος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει αυτές τις οικογένειες σε μεγαλύτερο βαθμό. Στις αρχές του έτους, με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας, δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα “Κύκλος Αγαθοσύνης” με επικεφαλής τον ιδρυτή του πρώτου παιδικού κέντρου περίθαλψης της χώρας, Πρωθιερέα Αλέξανδρο Τκατσένκο. Το ίδρυμα θα παράσχει βοήθεια σε παιδιά με σπάνιες και σοβαρές παθήσεις. Ο νους και τα λόγια του ανθρώπου σωπαίνουν μπροστά στο μυστήριο της οδύνης. Το μόνο που πιστεύουμε είναι ότι δεν συμβαίνει μάταια, αν και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως την σημασία της. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλοσύνη, η φιλανθρωπία, η τόλμη και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία μας κάνουν ανθρώπους, εκδηλώνονται τις περισσότερες φορές σε δύσκολες και θλιβερές στιγμές.”
Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους.
Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”