Πατριαρχείο Μόσχας
25 Ιουνίου, 2020

Ο Πατριάρχης Μόσχας ψήφισε στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Διαδώστε:

Στην ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ρωσία συμμετείχε ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020. Πρόκειται για την πρώτη μεταρρύθμιση στη Ρωσία από το 1993. Οι Ρώσοι καλούνται να απαντήσουν με ένα “ναι” ή ένα “όχι” στις τροπολογίες του Συντάγματος που τίθεται προς ψήφιση.

Η επίσημη ημερομηνία του δημοψηφίσματος είναι η 1η Ιουλίου, όμως οι αρχές άνοιξαν από σήμερα τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αφού άσκησε το δικαίωμα της ψήφου στην Πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ στην Μόσχα, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και σχολίασε, μεταξύ άλλων, μια από τις τροπολογίες του Συντάγματος που τίθεται προς ψήφιση η οποία ορίζει τον γάμο αποκλειστικά ως “ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα”.

“Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τις οικογενειακές αξίες που εκφράζονται στο Σύνταγμα – ότι ο γάμος είναι ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η δήλωση σήμερα. Πιθανώς, πριν από 20-30 χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε ότι τέτοια θέματα πρέπει να αναφέρονται στον Θεμελιώδη Νόμο. Αλλά σήμερα, ο γάμος αμφισβητείται, και αν ο γάμος καταστρέφεται, η οικογένεια καταστρέφεται. Εάν η οικογένεια καταστρέφεται, η ηθική αρχή καταστρέφεται. Επομένως, η δήλωση για το τι είναι ο γάμος, μπορεί να αναγνωριστεί ως μια πολύ σημαντική καινοτομία, για την οποία πιστεύω, η απόλυτη πλειοψηφία του λαού θα ψηφίσει μετά χαράς.”, – δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Επίσης, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην σημασία της τροπολογίας που αφορά την ιστορική συνέχεια της σύγχρονης Ρωσίας.

“Θα ήθελα να πω πόσο σημαντική είναι η τροπολογία που επιβεβαιώνει την ιστορική συνέχεια της σύγχρονης Ρωσίας, όχι μόνο από την Σοβιετική Ένωση. Πιστεύω ότι όταν μιλάμε για την ιστορική συνέχεια, μιλάμε για την πλήρη χιλιετή ιστορία της Ρωσίας, και αυτό είναι σημαντικό για την εθνική συνείδηση.”, – τόνισε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι: “Μέσω των γονέων μας, του πολιτισμού μας, της τέχνης μας και της πίστης μας, είμαστε συνδεδεμένοι με τις προηγούμενες γενιές”.

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Irina Tresorukova / Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

Διαδώστε: