Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων για τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν
Σειρά μέσων μαζικής ενημερώσεως δημοσίευσε πληροφορίες, κατά τις οποίες εκπρόσωποι τvn Ταλιμπάν, που ανήλθε στην εξουσία στο Αφγανιστάν, απαγόρευσαν στους κατοίκους της χώρας να ακούν μουσική, δηλώνοντας ότι αυτή αντιτίθεται στο ισλάμ.
Ανταποκρινόμενος στην παράκληση της τηλεπαρουσιάστριας της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» Αι. Γκρατσιόβα να σχολιάσει την απόφαση αυτή των νέων αφγανικών Αρχών ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Mητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων επεσήμανε ότι θα μπορούσαν εμπεριστατωμένα να περιγράψουν στους τηλεθεατές τη στάση του ισλάμ έναντι της μουσικής οι μουσουλμάνοι θεολόγοι. «Εξ όσων γνωρίζω, στο ρωσικό ισλάμ ουδέποτε δεν τελούσε υπό απαγόρευση», είπε.
Ο ιεράρχης επίσης κατέθεσε τις δικές του σκέψεις σχετικά με το θέμα που ηγέρθη, από την άποψη του μουσικού και του συνθέτη, αντιπαραβάλλοντας την απαγόρευση στους ανθρώπους να ακούν μουσική με την απαγόρευση να καταναλώνουν νερό, το πλέον φυσικό υγρό για να πίνει ένας άνθρωπος, αν και, εφόσον υπάρχει σχετική επιθυμία, θα μπορούσε κανείς να τον εξαναγκάσει να πίνει κάτι άλλο για να υποστηρίξει τις ζωτικές δυνάμεις του οργανισμού. «Είναι τόσο φυσιολογικό και αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης υπάρξεως, ώστε δυσκολεύομαι να φαντασθώ πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε καν να ζήσει χωρίς μουσική», ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων.
«Βεβαίως, οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικά μουσικά γούστα, κάποιοι ακούν κλασική μουσική, άλλοι ποπ, κάποιοι τρίτοι ραπ, αλλά ούτως ή άλλως οι άνθρωποι είναι δύσκολο να υπάρξουν χωρίς μουσική και είναι ένα πολύ σπουδαίο συστατικό της ζωής του ανθρώπου», υπογράμμισε ο ιεράρχης. Ακόμη σημείωσε ότι σκοπός της θρησκείας δεν έγκειται στο να πτωχεύει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά να την εμπλουτίζει.
«Δεν αναλαμβάνω να τοποθετηθώ εκ μέρους του ισλάμ, οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας ας μιλήσουν για το θέμα, αλλά μιλώντας για τον χριστιανισμό, βλέπουμε, πόση τεράστια επιρροή άσκησε ο χριστιανισμός όχι μόνο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ηθικής, της πνευματικότητας, αλλά και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και η ζωγραφική, και η αρχιτεκτονική, και η ποίηση, και η λογοτεχνία, και η μουσική», διαπίστωσε και συνέχισε: «Ο χριστιανισμός έδωσε κολοσσιαία ώθηση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού και μέχρι σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς εκείνων, που δημιουργήθηκαν στο έδαφος του χριστιανικού πολιτισμού».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ επίσης υπέδειξε ότι η απαγόρευση της μουσικής δεν είναι το μόνο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν στη σημερινή κατάσταση οι Αφγανοί. «Βεβαίως, είναι πολύ κρίμα για τους ανθρώπους, που ζώντας στο Αφγανιστάν, θα στερηθούν της δυνατότητας να ακούν μουσική, αλλά δυστυχώς, τούτο δεν είναι το χειρότερο, που μπορούμε να φοβούμαστε εξαιτίας της ανόδου στην εξουσία των Ταλιμπάν», κατέληξε.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.