Πατριαρχείο Μόσχας
08 Ιουλίου, 2021

Οι Ρώσοι εορτάζουν τους προστάτες του Ορθόδοξου γάμου

Διαδώστε:

Στις 8 Ιουλίου (25 Ιουνίου με το παλαιό εορτολόγιο) η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των δύο μεγάλων Αγίων, του πρίγκιπα Πέτρου και της πριγκίπισσας Φεβρωνίας, θαυματουργών του Μούρομ.

Ανταπόκριση από τη Μόσχα – Ιρίνα Τρεσορούκοβα 

Αυτοί οι Άγιοι εδώ και πολλούς αιώνες θεωρούνται προστάτες του ορθόδοξου γάμου, ενώ την ημέρα μνήμης τους έχει θεσπιστεί στη Ρωσία ο επίσημος εορτασμός της «Ημέρας της οικογένειας, της αγάπης και της πίστης» (με την έννοια της αφοσίωσης). Έτσι, σε πολλές περιοχές της χώρας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η «8 Ιουλίου — Ημέρα χωρίς διαζύγια».

Η πρωτοβουλία προήλθε από τους κατοίκους του Μούρομ, που γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα από το 2008 και μετά. Την ιδέα στηρίζουν πλέον πολλές Μητροπόλεις της Ρωσικής Εκκλησίας, πολιτικοί παράγοντες και οργανισμοί, ενώ επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της εορτής είναι φέτος η Σβετλάνα Μεντβέντεβα, σύζυγος του πρώην προέδρου της Ρωσίας. Σύμβολο της γιορτής είναι η μαργαρίτα, αυτό το αγριολούλουδο, το οποίο ανέκαθεν στη Ρωσία θεωρούνταν σύμβολο της αγάπης.

Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα στην πόλη Μούρομ ηγεμόνας ήταν ο πρίγκιπας Πέτρος και η πριγκίπισσα Φεβρωνία, κόρη ενός μελισσοκόμου, ο οποίος θεράπευσε τον πρίγκιπα από σοβαρή ασθένεια. Ο Πέτρος αγάπησε και την πήρε για γυναίκα του, μη δίνοντας σημασία στις αντιδράσεις του περιβάλλοντός του λόγω ταξικών διαφορών.

Οι δύο σύζυγοι έζησαν όλη τους τη ζωή με αφοσίωση και αγάπη, ενώ αποδήμησαν εις Κύριον την ίδια μέρα! Τα λείψανα τους βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος του Μούρομ.

Όταν ήρθε το γήρας, ο Πέτρος και η Φεβρωνία εκάρησαν μοναχοί με τα ονόματα Δσβίδ και Ευφροσύνη. Έφυγαν από αυτήν τη ζωή ακριβώς την ίδια μέρα και ώρα, ο καθένας στο κελί του και ζήτησαν να ταφούν μαζί, σε ειδικά διαμορφωμένο φέρετρο, που είχαν φτιάξει, με ένα λεπτό χώρισμα στη μέση.

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι κακό να ταφούν σε ένα φέρετρο οι δύο μοναχοί, δεν τους έθαψαν μαζί. Δύο φορές μετέφεραν τα σκηνώματά τους σε διαφορετικούς ναούς και δύο φορές θαυματουργικά αυτά βρέθηκαν δίπλα δίπλα. Έτσι, το θέλημά τους έγινε τελικά και οι Άγιοι σύζυγοι ετάφησαν μαζί στην εκκλησία της Γεννήσεως Της Θεοτόκου.

Από τον 16ο αιώνα συγκαταλέγονται στη χορεία των Αγίων και θεωρούνται προστάτες της οικογένειας.

Διαδώστε: