Μόσχα Ιρίνα Μελίτη
Την έναρξη των εορτασμών για τα δέκα χρόνια από την ενθρόνιση του Ρώσου Προκαθήμενου έκανε με χαιρετισμό του γύρω στις 3.30 ώρα Ελλάδος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν .
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων, ότι “ο Πατριάρχης ακολουθώντας τις ιεραποστολικές παραδόσεις, βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο προς την εκκλησία. Η ρωσική Εκκλησία είναι πάντοτε παρούσα εκεί που οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυστυχία και χρειάζονται βοήθεια. Το κράτος θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά την συνεργασία με τη ρωσική Εκκλησία σε όλους τους επίκαιρους τομείς.
Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης τόνισε ότι”οι πολιτικοί επενέβησαν σκληρά στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας με την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώ διευκρίνησε ότι το Ρωσικό Κράτος έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος των θρησκειών”
Η ομιλία του Προέδρου της Ρωσίας έγινε σε μια εξαιρετικά κρίσημη περίοδο για την Ρωσική Εκκλησία η οποία καλείται να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις που απαιτούν τεράστιες ισορροπίες και διπλωματικές κινήσεις.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζοντας ότι η Ορθοδοξία βάλλεται από παντού και πολλές φορές ο στίβος του πνευματικού αγώνα μετατρέπεται σε πολιτικά τερτίπια και οικονομικούς σχεδιασμούς, τόνισε ιδιαίτερα την στήριξη της πολιτείας στο έργο της Εκκλησίας.
Ειδικότερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ρωσίας άγγιξε τα πιο επίκαιρα θέματα της συνεργασίας και των επαφών του κράτους και της εκκλησίας και δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει μια δυνατή ειρηνευτική δύναμη η οποία όπως και πριν θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλίας και καλής γειτνίασης, θα στηρίζει τους συμπατριώτες μας και τους ανθρώπους του ορθόδοξου πολιτισμού”
“Οποιαδήποτε ανάμειξη στις θρησκευτικές υποθέσεις είναι ανεπίτρεπτη,. Η Ρωσία ποτέ δε θα αναμειγνύεται στις υποθέσεις σε κανένα μέρος του κόσμους, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία. Το υπογραμμίζω, οι αρχές της Ρωσίας θεωρούν απαράδεκτη οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις της εκκλησίας. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της εκκλησιαστικής ζωής όσο μάλιστα σε μια ανεξάρτητη χώρα. Παρ’όλα αυτά επιφυλασσόμαστε να αντιδρούμε και να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της εκκλησιαστικής έκφρασης”
“ΟΙ αδελφικές σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών ένωναν και έφερναν τους λαούς πιο κοντά, λειτουργούσαν προς ανάπτυξη των ίδων σχέσεων της Ρωσίας με άλλες χώρες. Δυστυχώς όμως βλέπουμε και άλλα παραδείγματα, Όταν κάποιοι λειτουργούν ως πολιτικάντες, ως παράσιτα στα θέματα της θρκησευτικής ζωής, όλα αυτά χωρίζουν τους ανθρώπους, προκαλούν την κακία και το μίσος. Στην Ουκρανία τώρα υλοποιείται ένα σχέδιο που δεν έχει σχέση με την πίστη, είναι ολότελα ψεύτικο και επιβάλλεται μέσα στον αγώνα για την εξουσία.”
“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα βρίσκεται εκεί, όπου οι άνθρωποι βιώνουν τα δύσκολα, έτσι έγινε το καλοκαίρι του 2010 στις φονικές πυρκαγιες σε πολλές περιοχές της χώρας, όταν έγινε πλημμύρα στο Κρίμσκ και πόλεςι της Άπω Ανατολής”
“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα διευθύνει και συντονίζει πάνω από 6,5 χιλιάδες κοινωνικά προγράμματα και έτσι πολύ αισθητητη είναι η παρουσία της εκκλησίας στην στήριξη του κράτους και της κοινωνίας”.
“ΗΤο έργο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλύπτει όλο το κανονικό της έδαφος. Ευχαριστούμε την Αυτού Αγιότητα για την φροντίδα και την προσοχή που έχει στους συμαπτριώτες μας, για την στήριξη των εξωτερικών ενοριών, για την ακούραστη εργασία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και των λαών, για την διεύρυνση ανθρωπιστικών σχέσεων”