17/07/2020 17/07/2020 Την απογοήτευσή της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εκφράζει με τη σειρά της και η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και ζητεί από την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση αυτή. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε χθες 16 Ιουλίου και σήμερα 17 Ιουλίου 2020. Ειδικότερα, η Ιερά...
17 Ιουλίου, 2020 - 14:54
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2020 - 14:55

Ρωσία: Η Ιερά Σύνοδος για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Ρωσία: Η Ιερά Σύνοδος για την Αγία Σοφία

Την απογοήτευσή της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εκφράζει με τη σειρά της και η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και ζητεί από την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση αυτή.

Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε χθες 16 Ιουλίου και σήμερα 17 Ιουλίου 2020.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος.

“Η προαναφερθείσα απόφαση ελήφθη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αναφορές και εκφρασμένη θέση των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, εκπροσώπων ξένων κρατών, πολλών διεθνών οργανισμών, κληρικών διαφόρων θρησκειών και θρησκευτικών παραδόσεων. Βλάπτει τα θρησκευτικά συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της θρησκευτικής ισορροπίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όχι μόνο στην ίδια την Τουρκία, αλλά και σε άλλα μέρη” τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται μάλιστα, ότι σε μια εποχή που συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή, αυτή η απόφαση των τουρκικών αρχών φέρνει ιδιαίτερο πόνο: “Η Αγία Σοφία χτίστηκε προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού. Στο μυαλό εκατομμυρίων Χριστιανών, συνεχίζει να είναι ναός. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτός ο ναός έχει ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική σημασία” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να διατηρήσουν τα χριστιανικά μωσαϊκά και θα παρέχουν στους χριστιανούς προσκυνητές πρόσβαση σε αυτά” τονίζει η Ιερά Σύνοδος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων