12/01/2021 12/01/2021 Στη Ρωσία τα Θεοφάνεια η παράδοση θέλει τους πιστούς να βουτούν σε παγωμένα νερά, τις περισσότερες φορές μπαίνοντας σε μια τρύπα πάγου, που έχει ανοιχθεί σε σχήμα σταυρού σε κάποια παγωμένη λίμνη ή ποτάμι! Φέτος το εάν θα επιτραπεί η ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στους Ρώσους, που βιώνουν τα...
12 Ιανουαρίου, 2021 - 15:31
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 15:37

Ρωσία: Η βύθιση στα παγωμένα νερά θα επιτραπεί τα Θεοφάνεια

Διαδώστε:
Ρωσία: Η βύθιση στα παγωμένα νερά θα επιτραπεί τα Θεοφάνεια

Στη Ρωσία τα Θεοφάνεια η παράδοση θέλει τους πιστούς να βουτούν σε παγωμένα νερά, τις περισσότερες φορές μπαίνοντας σε μια τρύπα πάγου, που έχει ανοιχθεί σε σχήμα σταυρού σε κάποια παγωμένη λίμνη ή ποτάμι!

Φέτος το εάν θα επιτραπεί η ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στους Ρώσους, που βιώνουν τα Θεοφάνεια με αυτόν τον τρόπο, τέθηκε ως ζήτημα στην Επιτροπή Προστασίας της Υγείας της Δούμας στη Ρωσική Ομοσπονδία, λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, οι ειδικοί αποφάσισαν πως το παραδοσιακό «μπάνιο» των Θεοφανείων δεν πρέπει να απαγορευτεί.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας της Υγείας της κρατικής Δούμας, Λεονίντ Ογκούλ, οι ασθενείς και όσοι δεν νιώθουν καλά ή έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό θα πρέπει να απέχουν. Οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι να γιορτάσουν και να βυθιστούν στον πάγο.

«Νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να απαγορευτεί επίσημα το παραδοσιακό κολύμπι των Θεοφανίων. Ο κίνδυνος προσβολής από κορωνοϊό σε μια τρύπα πάγου δεν είναι υψηλότερος απ’ ότι σε άλλους δημόσιους χώρους σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax» σήμερα, Τρίτη.

Επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή, όσοι έχουν κακή υγεία πρέπει να απέχουν γενικά από το κολύμπι τον χειμώνα, ώστε να μην εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό τους και να μην γίνουν στόχοι του ιού.

«Αξιολογείτε με σιγουριά τις δυνατότητες της υγείας σας και ακολουθήστε τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εποπτεία της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Ευημερίας. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε περαιτέρω βάρος στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Ογκούλ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, οπότε μεμονωμένοι περιορισμοί μπορεί να δικαιολογούνται σε περιφερειακό επίπεδο.

«Σε γενικές γραμμές, εναπόκειται στις περιφερειακές αρχές να αποφασίσουν εάν θα απαγορεύσουν ορισμένα γεγονότα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση στις περιφέρειές τους, τις προβλέψεις και τον βαθμό ευθύνης των κατοίκων», δήλωσε ο Ογκούλ.

Το λουτρό των Θεοφανείων γίνεται παραδοσιακά τη νύχτα μεταξύ 18 και 19 Ιανουαρίου. Συνήθως, οι επιχειρησιακές υπηρεσίες και οι περιφερειακές αρχές εξοπλίζουν ειδικά χώρους για κολύμπι, οργανώνουν τις βάρδιες των ιατρών και παρέχουν ζεστά δωμάτια ή σκηνές για την αλλαγή ρούχων.

Ωστόσο, φέτος, λόγω του κορωνοϊού, η κολύμβηση μπορεί να περιοριστεί. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, στην επικράτεια Χαμπαρόφσκ, ενώ στο Ομσκ δεν συνιστάται στους κατοίκους να προβούν σε βύθιση.

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια εικόνα για το πώς γιορτάζουν στη Ρωσία τα Θεοφάνεια:

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Πηγή: interfax-religion.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων