Με απονομή ταγμάτων, βραβείων και μεταλλίων έπεσε χθες, 28 Νοεμβρίου 2021, η αυλαία του XII Διεθνούς Σλαβικού Φόρουμ Τεχνών «Χρυσός Ιππότης», που διεξήχθη στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Τους συμμετέχοντες στο φόρουμ χαιρέτισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος μέσω βίντεο.
«Η τέχνη υπενθυμίζει στον άνθρωπο γνήσιες, αιώνιες αξίες και το Φεστιβάλ Χρυσού Ιππότη έχει ακριβώς ένα τέτοιο καθήκον: να εκλαϊκεύσει την τέχνη που κάνει έναν άνθρωπο να θυμάται ότι έχει αθάνατη ψυχή και να τον καλέσει να συνεργαστεί με τον Δημιουργό του και όχι προς την κατεύθυνση της καταστροφής της προσωπικότητάς του και του περιβάλλοντος κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Φόρουμ, Βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Ν.Π. Μπουρλιάγεφ, μίλησε για την ιστορία του σλαβικού φόρουμ, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων απένειμε Πατριαρχικά βραβεία στο προσωπικό του Διεθνούς Σλαβικού Φόρουμ Τεχνών «Χρυσός Ιππότης».
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τη συμβολή στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών στην κοινωνία, τα βραβεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απονεμήθηκαν στους:
- Διευθύντρια του Διεθνούς Φόρουμ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης», Ι. Μπουρλιάγιεβα, το Τάγμα της Αγίας Πριγκίπισσας Όλγας Ισαποστόλου, Β’ βαθμού.
- Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Φόρουμ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης», Α. Κοστιουτσένκο – το Τάγμα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, II βαθμού.
- Διευθυντή έργων του Διεθνούς Φόρουμ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης» Ν.Ν. Πολουκάροβα – μετάλλια του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ
- Γραμματέας Τύπου του Διεθνούς Φόρουμ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης» Β.Ν. Γκολόβκιν – το Πατριαρχικό Δίπλωμα.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας τιμήθηκε με τα βραβεία Χρυσού Ιππότη του Σλαβικού Μουσικού Φόρουμ και του Διεθνούς Σλαβικού Λογοτεχνικού Φόρουμ: το ένα για το ορατόριο «Τα κατά Ματθαίον πάθη», το άλλο για το βιβλίο «Το Ευαγγέλιο του Ντοστογιέφσκι».
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους του φόρουμ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, είπε:
«Ο Κύριος με έκρινε να ζω σε μια ευλογημένη εποχή. Έβλεπα πώς ζούσε η Εκκλησία στη σοβιετική εποχή – τότε μπήκα στην Εκκλησία κι έγινα ιερέας. Η εκκλησία τότε ζούσε σε δύσκολες συνθήκες, όμως, με τα χρόνια, η κατάσταση στη χώρα άλλαξε τόσο πολύ που η Ρωσία έγινε αγνώριστη. Και για την Εκκλησία, φυσικά, υπάρχουν πλέον μοναδικές ευκαιρίες – τέτοιες, που, μάλλον, δεν ξαναϋπήρξαν στην ιστορία.
Πρέπει να ταξιδεύω πολύ, να επικοινωνώ με εκπροσώπους διαφορετικών χριστιανικών ομολογιών, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, παντού ακούω το ίδιο πράγμα: ότι ο Χριστιανισμός βρίσκεται σε παρακμή, ότι δεν υπάρχουν ιερατικά «κλήματα», οι νέοι δεν γίνονται μοναχοί, οι εκκλησίες αδειάζουν. Στη Ρωσία, όμως, συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Όταν ήρθα στην Εκκλησία, υπήρχαν 6.500 ενορίες σε ολόκληρη τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – νούμερο που αντιστοιχεί όχι μόνο στη σημερινή ρωσική επικράτεια, αλλά σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση και το εξωτερικό. Και τώρα έχουμε πάνω από 40.000 ενορίες. Δηλαδή, σε 33 χρόνια αναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας, είτε ξαναδημιουργήσαμε 33.500 ναούς. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο πουθενά στον κόσμο.
Η πνευματική αναβίωση της Εκκλησίας, που γίνεται μπροστά στα μάτια μας και στην οποία έχουμε την ευτυχία να συμμετέχουμε, είναι φυσικά το μεγαλύτερο θαύμα της εποχής μας. Είμαι ευγνώμων στον Θεό που είχα μια τέτοια τιμή και τέτοια ευτυχία – να συμμετάσχω στην αναβίωση της Εκκλησίας μας και ταυτόχρονα στην αναβίωση της χώρας μας και του λαού μας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ειλικρινά, Νικολάι Πέτροβιτς (αναφέρεται στον Μπουρλιάγεφ), για τον ευγενή σκοπό που επιτελείτε. Συμφωνώ απολύτως με τα λόγια του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς εσάς για τις προσπάθειές σας να διαπαιδαγωγήσετε τον λαό μας μέσα από την κινηματογραφική τέχνη».
Μεταξύ των παρόντων στην τελετή λήξης του φόρουμ ήταν και πολλοί κρατικοί λειτουργοί.