Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας Πάρκο Πιονγκ Σοκ είχε χθες, 22 Μαΐου 2021, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος στην Κόκκινη Αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρος.
Από την πλευρά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πατριαρχικός Εξάρχος Νοτιοανατολικής Ασίας, Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας Σέργιος.
Ο υψηλός προσκεκλημένος συνοδευόταν από τον Πληρεξούσιο Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στη Ρωσική Ομοσπονδία Λι Σοκ Πε και την σύζυγό του.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Λ.Ε. Σλούτσκι.
Χαιρετώντας εγκάρδια τον Πρόεδρο του Κορεατικού Κοινοβουλίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ο επισκέπτης να φύγει με καλές αναμνήσεις από τη Μόσχα, η οποία είναι και η πρωτεύουσα και το πνευματικό κέντρο του ρωσικού κράτους.
Όπως σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα στην τότε Σοβιετική Ένωση η θρησκεία απαγορεύτηκε και οι πιστοί καταπιέστηκαν, το επίπεδο θρησκευτικότητας μεταξύ των ανθρώπων είναι αρκετά υψηλό. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης του λαού.
«Μπορώ να σημειώσω με ικανοποίηση ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κορέα είναι χώρες με πλούσια πνευματική παράδοση και ιστορία καλών σχέσεων», δήλωσε ο Ρώσος Πατριάρχης. «Γνωρίζουμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον που έχουν οι λαοί μας μεταξύ τους. Η θρησκευτικότητα, που είναι εγγενής τόσο στον λαό της Κορέας όσο και στον ρωσικό λαό, καθορίζει επίσης τις απόψεις μας για την ανθρώπινη ηθική, τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, τη στάση της νεότερης γενιάς έναντι των ηλικιωμένων. Με άλλα λόγια, η θρησκευτική παράδοση αφήνει το σημάδι της στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων».
Ο Μακαριώτατος τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία των δύο λαών σε θέματα παραδοσιακής ηθικής και το γεγονός ότι και τα δύο κράτη αναγνωρίζουν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ο θρησκευτικός παράγοντας στην ανθρώπινη ζωή.
Επίσης, άγγιξε την ιστορία της παρουσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κορεατική Χερσόνησο. Όπως γνωρίζετε, η εμφάνιση της Ορθοδοξίας στην Κορέα συνδέεται στενά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Κορέας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Η Ορθόδοξη πίστη μεταφέρθηκε στην Κορέα από Ρώσους Ορθόδοξους ιεραπόστολους πριν από 120 χρόνια – ήδη το 1897 ιδρύθηκε εκεί η Ρωσική Πνευματική Αποστολή. «Δυστυχώς, η Ορθοδοξία στην Κορέα υπήρξε θύμα του Ψυχρού Πολέμου, ένα είδος ομήρου, που δυστυχώς στα μεταπολεμικά χρόνια έγινε πραγματικότητα στις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε ο Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε. «Λόγω αυτών των πολιτικών συνθηκών, οι ρώσοι ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κορέα. Και το 1955 οι εκκλησίες και ό, τι δημιουργήθηκε από Ρώσους Ορθόδοξους ανθρώπους στην Κορέα, πέρασαν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος, μάλιστα, θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στην Κορέα το 1990, κοντά στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σε συνέδριο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. «Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία επικοινωνίας με την Κορέα και διατηρώ τις θερμότερες αναμνήσεις», είπε.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 2006, ο Πατριάρχης Κύριλλος, τότε επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα και έκανε τον αγιασμό της πρώτης Ορθόδοξης Εκκλησίας εκεί από πλευράς Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε, επίσης, ότι θυμάται με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια των Χριστιανών Κορεατών, χάρη στην οποία, κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ’90 δημιουργήθηκε ένα τυπογραφικό συγκρότημα στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου, η οποία έκανε δυνατή την εκτύπωση θρησκευτικών βιβλίων.
«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τον σεβασμό και τη συμπάθειά μου για ολόκληρο τον Κορεάτικο λαό – έναν πολύ εργατικό, καλά οργανωμένο λαό, που έχει επιτύχει στην οικονομία, στην πολιτική και την πολιτιστική ζωή», είπε ο Μακαριώτατος. «Προσευχόμαστε να συνεχιστεί η προοδευτική ανάπτυξη της χώρας σας και η ευημερία του λαού σας να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας τόνισε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας.
«Γνωρίζω ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το πνευματικό θεμέλιο του ρωσικού λαού και έχει συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της ενότητας της Ρωσίας για πάνω από χίλια χρόνια. Η Εκκλησία παρέχει παρηγοριά, πνευματική ασφάλεια και σταθερότητα στο λαό της Ρωσίας, ειδικά στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση που προκαλείται από την πανδημία», δήλωσε ο Πακ Πιόν Σοκ. Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στην ειρηνευτική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, σε θέματα διασφάλισης της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και για την ένωση του λαού της Κορέας, καθώς και τη συμμετοχή της σε διαθρησκευτικούς διαλόγους.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νότια Κορέα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Κορέας έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Πατριάρχη Κύριλλο να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα