Η ζωή ενός αγέννητου παιδιού θα πρέπει να προστατεύεται από το νόμο, και η άμβλωση δεν θα πρέπει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς «δεν πρόκειται για ασθένεια», δήλωσε στο ιατρικό φόρουμ του Ιπποκράτη ο παιδίατρος Αλέξανδρος Μπαράνοφ, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, συντασσόμενος με την θέση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας .
“Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο νόμο για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπου όλα θα διατυπωθούν σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ξεκινώντας από την ενδομήτρια ανάπτυξη ενός αγέννητου παιδιού και την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του στη ζωή”, δήλωσε ο Μπαράνοφ.
Το Συμβούλιο των Ρώσων Παιδιάτρων υποστηρίζει την πρόταση του Πατριάρχη της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου να εξαιρεθούν οι αμβλώσεις από το σύστημα υγείας.
Την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση της Ρωσίας θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων και τη στήριξη της μητρότητας, εξέφρασε προσφάτως ο εκτελεστικός γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής του Πατριαρχείου Μόσχας για την υγεία της οικογένειας, της μητέρας και του παιδιού,κ. Λουκιανόφ.
Τόνισε μάλιστα ότι είναι βασικό να προστατεύονται από τον νόμο τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις στα σχολεία για την προώθηση της “παραδοσιακής μεγάλης οικογένειας”.
Υπενθύμισε επίσης ότι Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υιοθετήσει ένα κείμενο «για το απαραβίαστο της ανθρώπινης ζωής από τη στιγμή της σύλληψης», στο οποίο το έμβρυο ονομάζεται «μοναδικό αναπτυσσόμενο ανθρώπινο ον», του οποίου τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να διαφυλάσσονται από τη ρωσική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Λουκιανόφ, η υλοποίηση της πρωτοβουλίας να δοθεί στο παιδί νομικό καθεστώς ενός «ανθρώπινου εμβρύου», θα διασφαλίσει την έναρξη θετικών αλλαγών στη ρωσική νομοθεσία και θα εξαλείψει την κακοποίηση στον τομέα της μαιευτικής και γυναικολογίας. Κάλεσε επίσης, την κυβέρνηση να αφαιρέσει τις αμβλώσεις από τις ιατρικές πράξεις, που καλύπτονται οικονομικά από το εθνικό σύστημα υγείας.