Θρησκευτικά: Στον Πατριάρχη Κύριλλο ο Υπουργός Παιδείας
Με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τις θεματικές: “Βασικές αρχές των θρησκευτικών πολιτισμών και της κοσμικής ηθικής” και “Βασικές αρχές του πνευματικού και ηθικού πολιτισμού των λαών της Ρωσίας» συναντήθηκε στην αίθουσα Αγίου Σεργίου του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Συνοδικό Τμήμα Θρησκευτικής Αγωγής και Κατήχησης.
Στο προεδρείο παρευρίσκονταν εκτός του Μακαριωτάτου, ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Κατήχησης, Μητροπολίτης Αικατερινβούργου και Βερχοτούρας κ. Ευγένιος, ο Υπουργός Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ.Σ. Κράβτσοφ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια O. Βασίλιεβα, η πρώτος Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Νεολαίας της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ N.Β. Ζουράβλιεβα και εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.
Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Ευγένιος έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας απηύθυνε ομιλία στους συμμετέχοντες. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Συνοδικού Τμήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.
Έπειτα, η Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης παρουσίασε έκθεση με θέμα: “Θεμέλια του Ορθόδοξου Πολιτισμού”» στο πλαίσιο των Θεμελίων του Ορθόδοξου Πολιτισμού, ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Νεολαίας της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ μίλησε για το πειραματικό εκπαιδευτικό και μεθοδολογικό εργαστήρι “Θεμέλια του Ορθοδόξου Πολιτισμού” στον τομέα “Θεμέλια θρησκευτικών πολιτισμών και κοσμική ηθική” στην περιοχή της.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Κύριλλο συνόψισε τα αποτελέσματα της συνάντησης.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διεξαγωγή της συνάντησής μας και να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές. Έγραψα ορισμένες από τις παρατηρήσεις σας και θα προσπαθήσω να τις κατανοήσω με κάποιο τρόπο, να σκεφτώ πώς να προωθήσετε περαιτέρω τις προτάσεις σας», είπε συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος.
Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που σχετίζονται με την ευρεία χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.
«Το Διαδίκτυο παρέχει πρόσβαση σε εντελώς διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων πολύ επικίνδυνων, και αυτό μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς ό, τι κάνουμε στο σχολείο και επιπλέον να φέρει στα παιδιά πλήρη απόρριψη αυτού που παρέχει το σχολείο. Εάν το Διαδίκτυο γίνει η κύρια πηγή πληροφοριών και ο κύριος παράγοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, τότε εμείς, που θα βρεθούμε στην «περιφέρεια», θα μπορέσουμε να επιτύχουμε λίγα σε εθνική κλίμακα», δήλωσε ο Μακαριώτατος.
«Η επιρροή του σχολείου και η επιρροή του Διαδικτύου, η επιρροή των γονέων και η επιρροή του Διαδικτύου, είναι ασύγκριτες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραπλανηθούμε. Και για να είναι επιτυχημένο το κίνημά μας, ο καθένας από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε αυτό που κάνουμε ως ένα από τα προγράμματα δευτεροβάθμιας διδασκαλίας του λυκείου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα – αυτός είναι ο αγώνας για τις ψυχές, για την κοσμοθεωρία των παιδιών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πώς να επηρεάζουμε τη συνείδησή τους με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέοι να αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στη ροή πληροφοριών στην οποία βυθίζονται», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας ότι μόνο ο συντονισμός των εκπαιδευτικών διαδικασιών στην οικογένεια και το σχολείο θα παρέχει πνευματική και ηθική διαμόρφωση της νεολαίας.
Eίναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη σχολική εκπαίδευση ως ενδιαφέρουσα και σύγχρονη. Ως εκ τούτου, οι δάσκαλοι των “θεμελιωδών στοιχείων της ορθόδοξης κουλτούρας” είναι επιφορτισμένοι με ένα τιτάνιο καθήκον και ο Θεός σας δίνει όλη τη δύναμη να το αντιμετωπίσετε!», ευχήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απένειμε και βραβεία στην Πρόεδρο της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης για «τα έργα πνευματικής και ηθικής διαφώτισης», για τη «μακροχρόνια υποστήριξη εκπαιδευτικών έργων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα έργα για τη σύνταξη και δημοσίευση του εγχειριδίου “βασικές αρχές του ορθόδοξου πολιτισμού -4η τάξη”». Επίσης, απένειμε βραβεία και σε άλλους εκπαιδευτικούς για το έργο τους.
Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.