Η πηγή του Βόλγα είναι ένα μοναδικό μέρος στην ρωσική επαρχία του Τβερ, που αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους προσκυνητές όσο και για τους τουρίστες. Μόνο εδώ μπορεί κανείς να σταθεί ταυτόχρονα με τα δύο του πόδια στις δύο όχθες του μεγάλου ρωσικού ποταμού. Όχι πολύ μακριά από την πηγή, υπάρχει το γυναικείο μοναστήρι προς τιμήν της Αγίας Πριγκίπισσας Ισαποστόλου Όλγας.
Εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια, τα νερά της πηγής του μεγάλου ρωσικού ποταμού καθαγιάζονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στις 29 Μαΐου, ημέρα έναρξης της θρησκευτικής πομπής στον Βόλγα, ο Μητροπολίτης Τβερ και Κάσιν κ. Αμβρόσιος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου του γυναικείου μοναστηριού της Πριγκίπισσας Όλγας στο χωριό Βολγκοβερχόβιε.
Στην τελετή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Ντορογκομπούζ κ. Ισίδωρος, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως του Τβερ, ο Επίσκοπος Μπεζέτσκ και Веσεγόνσκ Φιλάρετος, η ηγουμένη και μοναχές από την Ιερά Μονή της Αγίας Όλγας, ενώ παραβρέθηκαν και πολιτικά πρόσωπα, όπως: ο πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης του Τβερ, Σ.Α. Γκολούμπεφ, το μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας A.N. Επίσιν, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Σ.A. Βερεμέενκο, αλλά και μαθητές της Στρατιωτικής Ακαδημίας Αεροδιαστημικής Άμυνας ονόματι «Ζούκοφ».
Στο κήρυγμά του μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έκανε λόγο για το θέμα της χριστιανικής ελευθερίας:
«Πολλοί επικαλούνται σήμερα το δικαίωμα να ακουστεί η αλήθεια. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, επικαλούνται την επιστήμη με τις, όπως πιστεύεται, αμετάβλητες και αξιωματικές αλήθειες. Και οι θρησκείες και οι διδασκαλίες διαφόρων ειδών ισχυρίζονται ότι έχουν την αλήθεια. Μεμονωμένα άτομα που θέλουν να καθοδηγήσουν τους άλλους, που πιστεύουν στη μοναδικότητά τους ή δεν πιστεύουν, αλλά σκόπιμα εξαπατούν τους άλλους, έχουν επίσης την αξίωση ότι κατέχουν την αλήθεια. Αλλά τι είναι η αλήθεια; Και πώς να την μάθετε;
Για εμάς, οι μαθητές του Χριστού, ο Χριστός είναι η Αλήθεια. Αυτός, ο οποίος είπε για τον εαυτό του: «Εγώ ειμί ο δρόμος, η Αλήθεια και η Ζωή», μας λέει επίσης πώς να αναγνωρίσουμε την Αλήθεια: «ἐὰν ὑμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μού ἐστε, γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς». Δηλαδή, η αναζήτηση της Αλήθειας για έναν Χριστιανό δεν είναι επιστημονική μέθοδος, δεν είναι πειράματα, ούτε τυφλή εμπιστοσύνη σε αρχές που μιλούν για την αλήθεια. Η αναζήτησή μας για την αλήθεια αποτελείται από συνεχείς προσπάθειες να ζούμε σύμφωνα με την Αλήθεια, προσπάθειες να ζούμε σε κοινωνία με τον Χριστό και δια μέσω Αυτού – ο ένας με τον άλλον, μεταξύ μας. Ατελείωτες και συχνά ανεπιτυχείς προσπάθειες να ζήσουμε και να συμπεριφερθούμε όπως Εκείνος έζησε. Πιστέψτε Τον, όπως πιστεύει κι Εκείνος σε εμάς. Η αλήθεια δεν είναι η εκμάθηση ενός σταδίου, ούτε ο φωτισμός, ούτε η απόκτηση γνώσης μέσω της εργασίας. Η αλήθεια είναι ο τρόπος. Η αλήθεια μπορεί να γίνει γνωστή μόνο με το κόστος της ζωής μας».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι κληρικοί και οι προσκυνητές ψάλλοντας Αναστάσιμους Ύμνους βάδισαν σε πομπή προς την πηγή του Βόλγα, όπου οι επίσκοποι πραγματοποίησαν δέηση και αγιασμό στον ποταμό. Στην τελετή του αγιασμού παραβρέθηκε, επίσης, ο κυβερνήτης της περιοχής Τβερ. Ι.Μ. Ρούντενια και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β.A. Βασίλιεφ.
Μετά τον αγιασμό των υδάτων της πηγής του Βόλγα, ο Μητροπολίτης Τβερ, ο κυβερνήτης της πόλης, ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Μητροπολίτης Σμόλενσκ και Ντορογκομπούζ έπεμψαν στην μονή την Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Σμολένσκ.
Πριν την έναρξη της θρησκευτικής πομπής, υπήρχε μπουφές και πραγματοποιήθηκε εορταστική συναυλία.
Πηγή: tvereparhia.ru
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα