Πατριαρχείο Μόσχας
15 Ιουλίου, 2020

Την επιστροφή των ρωσικών εκκλησιών της Πόλης ζητά η Δούμα

Διαδώστε:

Ένα επείγον, μα δύσκολο αίτημα καλείται να εκπληρώσει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα σχετικά έγγραφα για τις ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, που ιστορικά ανήκαν στην Ρωσία, με την προοπτική αυτές να επιστραφούν στη δικαιοδοσία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, αυτό είναι ένα σημερινό αίτημα του κράτους, που έγινε σε απάντηση της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ανάπτυξη/εξέλιξη της Κοινωνίας των Πολιτών, υπεύθυνος για θέματα κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων, Σεργκέι Γκαβρίλοφ, εξέφρασε την ανάγκη για επιστροφή στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας όλων των ορθοδόξων εκκλησιών που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και ιστορικά ανήκαν στη Ρωσία, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ναοί που ιστορικά ανήκαν στη Ρωσία. Πρέπει να προετοιμάσουμε την τεκμηρίωση βάσει εγγράφων, για να επιστραφούν σε εμάς«.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνοδικού τμήματος για τις Εξωτερικές Εκκλησιαστικές Σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, π. Νικολάι Μπαλάσοφ, υπογράμμισε πως το έργο της εκκλησίας θα είναι χρονοβόρο και η συλλογή των εγγράφων της ρωσικής ιστορικής κληρονομιάς δύσκολη και επίπονη.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» είπε πως στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και πέριξ αυτής υπήρχαν επτά ρωσικοί ναοί, αλλά δεν επιβίωσαν όλοι. Σήμερα στην ρωσική εκκλησία ανήκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπουγιούκ Ντερέ, κάτω από την πρώην θερινή πρεσβεία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο ναός του Πέρα, όπου ήταν η αρχική του θέση, δεν επιβίωσε.

Τρεις ναοί υπάρχουν ως μετόχια των ρωσικών μονών του Αγίου Όρους – Αγίου Παντελήμωνος, Αγίου Ανδρέα και Προφήτη Ηλία. Βρίσκονται στους πάνω ορόφους κατοικιών. Μερικά από αυτά, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό την απειλή πώλησης των αντίστοιχων κτιρίων και αλλαγή χρήσης. «Είναι καλό που οι ναοί μέχρι σήμερα διατηρούνται, όμως οι σχέσεις ιδιοκτησίας είναι πολύ μπερδεμένες, δεδομένου ότι η εκκλησία στην Τουρκία δεν είναι νομικά πρόσωπα»,  σημείωσε ο εκπρόσωπος του συνοδικού τμήματος.

Στη γειτονιά Χαρμπί υπήρχε ο ναός του Αγίου Νικολάου του νοσοκομείου. Αγίου γεωργίου Ο ναός-μνημείο του Αγίου Γεωργίου έχει ανεγερθεί στον Άγιο Στέφανο. Στην κρύπτη του βρίσκονταν λείψανα 20 χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1877-1878. Το 1916 οι Τούρκοι ανατίναξαν αυτόν τον ναό.

Μεταξύ των 1920-1924 οι ρωσικοί ναούς εντάχθηκαν στην ρωσο-κωνσταντινουπολίτικη εκκλησιαστική περιφέρεια, της οποίας ηγούντο επίσκοποι-πρόσφυγες από τη Σοβιετική Ρωσία. Εκείνη την περίοδο στην πόλη και τα προάστια υπήρχαν 27 ρωσικοί ναοί, ένα μεγάλο μέρος των οποίων – σε προσωρινούς χώρους, οικοδομημένους κατά κανόνα από τους Ρώσους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που βρίσκονταν εξόριστοι σε στρατόπεδα.

Πηγή: INTERFAX

Διαδώστε: