Στις 9 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώθηκαν 142 χρόνια από το θάνατο του Ρώσου συγγραφέα Φίοντορ Ντοστογιέφσκι.
Όπως κάθε χρόνο την επέτειο του θανάτου του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι (1821-1881), τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του συγγραφέα στο νεκροταφείο Τίχβιν της Λαύρας της Αγίας Τριάδας Αλεξάντερ Νέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Η χορωδία της Λαύρας έψαλε τους λειτουργικούς ύμνους.
Ο πρύτανης της Ρωσικής Χριστιανικής Ανθρωπιστικής Ακαδημίας «Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι», Ντμίτρι Μπογκατίρεφ, η διευθύντρια του Λογοτεχνικού και Μνημειακού Μουσείου «Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι» Νατάλια Ασιμπάγιεβα, καθηγητές της Ακαδημίας, το προσωπικό του μουσείου και κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο. Στον τάφο του συγγραφέα άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέθεσαν κόκκινα λουλούδια.
Ο Ντμίτρι Μπογκατίρεφ τόνισε ότι για αυτόν ο Ντοστογιέφσκι είναι ένα πολλαπλό, σύμβολο καθώς δεν είναι ο πιο διάσημος συγγραφέας της Αγίας Πετρούπολης αλλά και σύμβολο της σύγχρονης αποστολικής διακονίας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι πιο κοντά στην προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου. Δεδομένου ότι ο Παύλος είναι ο Απόστολος των Εθνών, ο Ντοστογιέφσκι κήρυξε επίσης στα έθνη, με την ευρεία χρήση της λέξης, όπως είπε ο πρύτανης της Ακαδημία που φέρει το όνομα του συγγραφέα.
«Το χρήμα – ένα μοτίβο που συναντάται σε όλα τα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι – καθώς και ο έρωτας. Ο ίδιος ο συγγραφέας δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον εθισμό του – στα παιχνίδια με χαρτιά, για παράδειγμα – και έτσι τα άφησε όλα να περάσουν απαρατήρητα. Και ο τρίτος είναι, φυσικά, ο Ρώσος στοχαστής, ο Ρώσος άνθρωπος. Μπορούμε να δούμε ότι οι ιδέες του είναι εξαιρετικά σχετικές με τη σημερινή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής. Από τη μια πλευρά, ως χριστιανός γράφει για αιώνια πράγματα – θάνατο, αθανασία, ελευθερία, από την άλλη – ξαναδιαβάζοντας το Ημερολόγιο ενός συγγραφέα είναι ανάλογο με ένα σύγχρονο διανοητικό-πατριωτικό ιστολόγιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρύτανης της Ρωσικής Χριστιανικής Ανθρωπιστικής Ακαδημίας «Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι»,.
“Από τη στιγμή που το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του, δεν είναι ποτέ άδειο”, δήλωσε η διευθύντρια του Λογοτεχνικού και Μνημειακού Μουσείου «Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι» υπογραμμίζοντας ότι το έργο του είναι πάντα επίκαιρο.
«Στα εγκαίνια του μουσείου το 1971 ήρθε πάρα πολύς κόσμος. Όταν το μουσείο άρχισε να φιλοξενεί συνέδρια, αισθάνθηκε σαν μια διέξοδος για πολλούς: όλα τα είδη ανθρώπων – πιστοί, άπιστοι, αμφισβητίες – έψαχναν εδώ για έναν ζωντανό λόγο. Και σήμερα, σε αυτούς τους φαινομενικά δύσκολους καιρούς, το μουσείο όχι μόνο δεν είναι άδειο: βιώνουμε μια πραγματική έκρηξη. Αυτό δείχνει ότι ο Ντοστογιάφσκι είναι ζωντανός για εμάς, ότι οι άνθρωποι αναζητούν σ’ αυτόν απαντήσεις, νόημα, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, είπε μεταξύ άλλων η Νατάλια Ασιμπάγιεβα .
Εκτός από το μνημόσυνο στον τάφο του συγγραφέα, το πρόγραμμα της Ημέρας Μνήμης του Ντοστογιέφσκι, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου του, περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στην Αγία Πετρούπολη.
Πηγή: Πατριαρχείο Μόσχας