06/09/2024 06/09/2024 Έπειτα από επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 υπέστη ζημιές ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στο χωριό Γκρούζσκογε στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας. Όπως ανακοίνωσε ο επίσκοπος Γκούμπκιν και Γκραϊβορόν Σωφρόνιος στην αναφορά του προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ....
06 Σεπτεμβρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2024 - 22:23

Ζημιές υπέστη ναός στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας

Διαδώστε:
Ζημιές υπέστη ναός στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας

Έπειτα από επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 υπέστη ζημιές ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στο χωριό Γκρούζσκογε στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως ανακοίνωσε ο επίσκοπος Γκούμπκιν και Γκραϊβορόν Σωφρόνιος στην αναφορά του προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ. Κύριλλο, ο ναός δέχθηκε επίθεση με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 6 π.μ. Ως αποτέλεσμα καταστράφηκε ολοσχερώς ο τρούλος του ναού, κάηκε εσωτερικά ο κυρίως ναός, καταστράφηκε το τέμπλο. «Χάρη στο έλεος του Θεού δεν υπάρχουν τραυματίες», τόνισε ο ιεράρχης.

Στην αναφορά επίσης σημειώνεται ότι νωρίτερα εφέτος ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δέχθηκε ήδη επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη: στις 30 Μαΐου καταστράφηκε ένα παράθυρο στον τρούλο του ναού, στις 2 Ιουνίου καταστράφηκε το παράθυρο πάνω από τις νότιες πύλες του ναού, στις 7 Ιουνίου επλήγη από μη επανδρώμενο αεροσκάφος ο τρούλος του ναού. Επίσης, καταβλήθηκαν προσπάθειες να καταστραφεί η εκκλησία στις 11 Ιουνίου, στις 30 και 31 Αυγούστου, ωστόσο δεν πυροδοτήθηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Μετά από την πρώτη επίθεση, με ευλογία του Θεοφιλεστάτου κ. Σωφρονίου ο προϊστάμενος του ναού Αγίου Νικολάου ιερέας Αλέξανδρος Κάλτσενκο απομάκρυνε για προσωρινή διαφύλαξη το αντιμήνσιο, το αρτοφόριο και τα βασικά λειτουργικά σκεύη και τα τοποθέτησε σε άλλο ναό.

«Τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε λειτουργία στο ναό κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου με το παλαιό. Επί του παρόντος η τέλεση ακολουθιών στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου καθίσταται αδύνατη», επισημαίνεται στην αναφορα.

«Εξαιτούμαι υιικώς την Υμετέρα Πρωθιεραρχική ευλογία και τις ευχές για να αντεπεξέλθουμε επαξίως σ’ όλες τις δοκιμασίες, που αντιμετωπίζουν σε πλήρη ένταση ο θρησκευόμενος λαός μας και η Αγία Εκκλησία αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας ημέρες», είπε εν κατακλείδι ο επίσκοπος Σωφρόνιος.

Όπως ανακοίνωσε στο προσωπικό του κανάλι στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ Βιατσεσλάφ Γκλαντκόφ, στις 3 Σεπτεμβρίου μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας επιτέθηκαν σε τρεις οικισμούς της περιφέρειας Μπέλγκοροντ. Εκτός του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε δημόσιο κτήριο στο χωριό Γκρούζσκογε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων