Συνολικά 141 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής «Πατριάρχης Ιουστινιανός » στο Βουκουρέστι. Τα επίσημα εγκαίνια του θεολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος έγιναν στις 12 Νοεμβρίου 1881.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Σήμερα, η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και βρίσκεται υπό την αιγίδα της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Υπουργείου Παιδείας. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, προΐσταται της Σχολής από εκκλησιαστική άποψη. Η διοικητική δομή, καθώς και το διδακτικό προσωπικό, εργάζονται με την ευλογία του Μακαριωτάτου.
Οι καλύτεροι απόφοιτοι μπορούν να διαγωνιστούν για θέσεις βοηθού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι της Ορθόδοξης Ποιμαντικής Θεολογίας μπορούν να χειροτονηθούν ιερείς σε ενορίες ή παρεκκλήσια (σε νοσοκομεία, άσυλα, στρατιωτικές μονάδες, σωφρονιστικά ιδρύματα) ή να επικεντρωθούν στην έρευνα. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Διδακτική Ορθόδοξη Θεολογία μπορούν να εργαστούνς ως Θεολόγοι στην προπανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Κοινωνικής Θεολογίας μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους ως κοινωνικοί λειτουργοί σε ενορίες, επισκοπικά κέντρα, άσυλα, ιδρύματα, κέντρα προστασίας ανηλίκων κ.λπ. υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και διαφόρων συλλόγων.
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Θεολογία και Ιερά Τέχνη μπορούν να γίνουν ζωγράφοι εκκλησιών, αναστηλωτές εκκλησιών ή ζωγράφοι εκκλησιών.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Σχολής:
Μετά την ενοποίηση των Πριγκιπάτων, οι επανειλημμένες προσπάθειες ορισμένων ιεραρχών και της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας οδήγησαν τελικά στην επίσημη έναρξη της Θεολογικής Σχολής, στις 12 Νοεμβρίου. 1881.
Μόλις το 1890, ο Νόμος περί της Θεολογικής Σχολής στο Βουκουρέστι, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα , αρ. 74, από Τρίτη 3/15 Ιουλίου. 1890, αναγνώρισε την ίδρυση αυτής της Σχολής. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες Σχολές, και ότι υπόκειται στις ίδιες υποχρεώσεις.
Το 1948, η Θεολογική Σχολή άλλαξε το νομικό της πλαίσιο. Το διάταγμα αριθ. 177 σχετικά με το γενικό καθεστώς των θρησκευτικών λατρειών στη Ρουμανία, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα, αρ. 178 της 4ης Αυγούστου στο άρθ. 54 ορίζει ότι: «Η Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου μετατρέπεται σε Θεολογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημιακού επιπέδου και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, μαζί με τις αντίστοιχες προβλέψεις του προϋπολογισμού, μετακινείται από τη δημόσια εκπαίδευση στο Υπουργείο Θρησκευμάτων».
Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων του νέου Θεολογικού Ινστιτούτου έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1949.
Με την πάροδο του χρόνου, καθιερώθηκαν επίσης νέες ειδικότητες: Θεολογία και Λογοτεχνία και Θεολογία και Κοινωνική Εργασία (1991), Θεολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλασικές Γλώσσες και Θεολογία: Ελληνικά και Λατινικά (1995), καθώς και Θεολογία και Εκκλησιαστική Ζωγραφική (1996).
Ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, η δομή της πανεπιστημιακής θεολογικής εκπαίδευσης άλλαξε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έτσι, οι σπουδές οργανώθηκαν σε ένα ενιαίο πεδίο, αυτό της Ορθόδοξης θεολογίας, με τέσσερις ειδικότητες: Ποιμαντική Θεολογία, Διδακτική Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Ιερή Τέχνη, διάρκειας 3 ετών για το Προπτυχιακό επίπεδο, 2 ετών για το Μεταπτυχιακό και 3 ετών για το Διδακτορικό.
Το 2017, στη Ρώμη της Ιταλίας, ιδρύθηκε μια πανεπιστημιακή επέκταση της Θεολογικής Σχολής.
Φωτογραφίες: Basilica.ro / Mircea Florescu, unibuc