15 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Ρουμανίας Θεοκτίστου – Δανιήλ: «Ήταν φως στη ζωή και πέρα από τον χρόνο»
Το μήνυμά του για την 15η επέτειο από την κοίμηση (†30 Ιουλίου 2007) του μακαριστού προκατόχου του, Πατριάρχη Ρουμανίας κυρού Θεοκτίστου, απέστειλε σήμερα, Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Ο σημερινός Πατριάρχης Ρουμανίας μίλησε ιδιαιτέρως για το φωτεινό πρόσωπο του προκατόχου του:
«Σε όλη του τη ζωή ο πατήρ ημών Πατριάρχης Θεόκτιστος σκορπούσε γύρω του φως από το φως του Χριστού, γιατί ήταν ευσεβής και επιμελής ιεράρχης».
«Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος παραμένει στη μνήμη μας, μέσα από όλα όσα μας άφησε ως πνευματική παρακαταθήκη της προσωπικότητάς του και της εκκλησιαστικής και εθνικής του δράσης, ως σοφός, υπομονετικός ποιμένας και ευσεβής στην προσευχή», τόνισε ο Πατριάρχης Δανιήλ.
Το μήνυμα με τίτλο: «Πατριάρχης Θεόκτιστος, φως στη ζωή και πέρα από τον χρόνο» διαβάστηκε σήμερα, Σάββατο, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό από τον Πατριαρχικό Βοηθό Επίσκοπο Βαρλάαμ.
«Σε όλη του τη ζωή ο Πατριάρχης Θεόκτιστος σκόρπισε γύρω του φως από το φως του Χριστού, γιατί ήταν ευσεβής και επιμελής ιεράρχης. Ποίμανε την εποχή των κομμουνιστών-καταπιεστών, αλλά και της ταραγμένης ελευθερίας, πάντα σε ένα ιεραποστολικό πλαίσιο που απαιτούσε πολλή εγρήγορση και θυσίες, πολλή σοφία και πνευματικό αγώνα.
Επομένως, η εμπειρία που είχε στην προσευχή ήταν πηγή πνευματικής δύναμης, θάρρους και σοφίας, καλοσύνης και συγχώρεσης, διαλόγου και συνεργασίας τόσο σε περιόδους ταλαιπωρίας και βασάνων, όσο και σε καιρούς νέων ελπίδων και πολλαπλών εκπληρώσεων.
Η προσευχή και η σταθερότητα στην πίστη ως πνευματική δύναμη τον βοήθησαν να υπηρετεί την Εκκλησία σε δύσκολες στιγμές, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Αποστόλου Παύλου: «ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις, ἐν πληγαῖς, ἐν φυλακαῖς, ἐν ἀκαταστασίαις, ἐν κόποις, ἐν ἀγρυπνίαις, ἐν νηστείαις, ἐν ἁγνότητι, ἐν γνώσει, ἐν μακροθυμίᾳ, ἐν χρηστότητι, ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ, ἐν ἀγάπῃ ἀνυποκρίτῳ» (Β Κορινθίους 6, 4-6).
Στο εχθρικό πλαίσιο της εποχής του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Πατριάρχης Θεόκτιστος ήταν για τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία ένας επιμελής και σοφός ποιμένας, που εργάστηκε για τη διατήρηση της πίστης και των ρουμανικών πολιτιστικών αξιών που εμπνεύστηκαν από αυτήν.
Μετά το 1990, χρησιμοποίησε την ελευθερία του, για να ενεργοποιήσει την παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνία και σε σχέση με τη ρουμανική παράδοση. Σκόρπισε φως και ελπίδα μέσω των πολλών εκκλησιών που χτίστηκαν εκ θεμελίων, μέσω αγιοκατατάξεων νέων Ρουμάνων αγίων, μέσω της επανεισαγωγής των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία, μέσω της επανένταξης της θεολογικής εκπαίδευσης στο κρατικό δίκτυο, μέσω της επανενεργοποίησης της θρησκευτικής βοήθειας και του φιλανθρωπικού έργου των ιερέων σε στρατιωτικές μονάδες, σε νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα, με την ίδρυση κοινωνικών-φιλανθρωπικών κέντρων για μειονεκτούντα άτομα. Έφερε χαρά σε πολλούς Ρουμάνους μέσω των επανα-δραστηριοποιημένων ή νεοσύστατων επισκοπών στη χώρα και εκτός των σημερινών συνόρων της Ρουμανίας.
Παράλληλα με την πλούσια διοικητική, αστική και πολιτιστική-ιεραποστολική του δράση, ο Πατριάρχης Θεόκτιστος καλλιέργησε στην κοινωνία αδελφικές σχέσεις γεμάτες φως και ζεστασιά, ασκώντας πλούσια δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις, προωθώντας το διάλογο με αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες και άλλες χριστιανικές κοινότητες και συνεργασίας με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες χριστιανικές οργανώσεις, αλλά και σε επίπεδο τοπικών δι-εκκλησιαστικών σχέσεων.
Διατηρούμε πάντα ζωντανή στη μνήμη μας την επιθυμία του άξιου Πατριάρχη Θεόκτιστου να αρχίσει η δόμηση του Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Γένους. Οι προσπάθειές του παρεμποδίστηκαν από τη μόνιμη αναβλητικότητα σχετικά με τη θέση του νέου καθεδρικού ναού, αν και η πόλη του Βουκουρεστίου ήταν η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν είχε αντιπροσωπευτικό καθεδρικό ναό.
Αν στα 15 χρόνια από τότε που «μετακόμισε» στην αιώνια κατοικία του καταφέραμε να χτίσουμε τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό και να τελεστεί ο καθαγιασμός της αγίας τραπέζης (2010 – 2018) και σήμερα η αγιογράφησή του, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι σημερινές προσπάθειές μας υποστηρίζονται από τις προσευχές του εξ ουρανού.
[…]
Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος παραμένει στη μνήμη μας, μέσα από όλα όσα μας άφησε ως πνευματική παρακαταθήκη της προσωπικότητάς του και της εκκλησιαστικής και εθνικής του δράσης, ως σοφός, υπομονετικός ποιμένας και ευσεβής στην προσευχή.
Γνωρίζοντας τη μεγάλη του εργατικότητα και τη θυσιαστική αφοσίωσή του στην Εκκλησία, την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε σήμερα, σε πνεύμα ευσεβούς ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του, για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός μεγάλου Ρουμάνου ιεράρχη, που ποίμανε την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία σε δύσκολους καιρούς.
Προσευχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στον Ελεήμονα Θεό να τάξει την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων, να τον αναπαύσει εν κόλποις Αβραάμ αναπαύσαι και να τον συναριθμήσει μετά των αγίων, στο φως, την ειρήνη και την αγάπη της Υπεραγίας Τριάδος.|
Αιωνία του η μνήμη από γενιά σε γενιά!
† Δανιήλ,
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Φωτογραφία: Basilica.ro
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.