Ομάδα 45 φοιτητών, πτυχιούχων της Θεολογίας από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή «Πατριάρχης Ιουστινιανός » στο Βουκουρέστι, συμμετείχαν το διάστημα 9 και 16 Ιουλίου, σε μια εκστρατεία αρχαιολογικής μελέτης στους Αγίους Τόπους. Κύριος σκοπός του ταξιδιού ήταν η κατανόηση και η εμβάθυνση κάποιων γεγονότων και κειμένων από την Αγία Γραφή.
Όσοι συμμετείχαν στην αρχαιολογική μελέτη κατέθεσαν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους.
Μερικοί από τους αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκαν είναι:
- Tel Ashqelon, μία από τις πέντε πόλεις της πενταπόλεως των Φιλισταίων.
- Το παλαιότερο και μεγαλύτερο λιμάνι στη βιβλική Χαναάν.
- Το αρχαιολογικό πάρκο στον πύργο του Δαβίδ.
- Τον Θόλο ή Τρούλο του Βράχου, ένα τζαμί που χτίστηκε στην πρώην τοποθεσία του Ναού του Σολομώντα.
- Το Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ μέσα στο οποίο βρίσκεται το Ιερό Βιβλίου που περιέχει τα πολύτιμα χειρόγραφα που ανακαλύφθηκαν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας.
- Το Μουσείο βιβλικών λαών, το οποίο περιέχει εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ισραήλ.
- Το Ηρώδειο, το φρούριο που οχύρωσε ο Ηρώδης.
- Το Φρούριο Masada, το τελευταίο προπύργιο της εβραϊκής εξέγερσης κατά των Ρωμαίων τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
Tel Beer Sheva, το μέρος όπου έζησε ο Πατριάρχης Αβραάμ, και όπου ο Κύριος μίλησε στον Ισαάκ και τον Ιακώβ. - Εν Γαδί, το μέρος όπου κρύφτηκε ο βασιλιάς Δαβίδ όταν έφευγε από τον βασιλιά Σαούλ.
- Ο αρχαιολογικός χώρος του Tell es-Sultan (Βιβλική Ιεριχώ) και το χειμερινό παλάτι του Ηρώδη στην Ιεριχώ.
«Μου επέτρεψε ο Κύριος να ζήσω μια μοναδική εμπειρία στη γη των Αγίων Τόπων. Λέω μοναδική εμπειρία, γιατί ήταν χάρη στον δάσκαλό μας της Παλαιάς Διαθήκης, Cristinel Iatan, τον εμπνευστή και τον διοργανωτή αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής. Είχα την υπέροχη ευκαιρία να ανακαλύψω και να καταλάβω τι σημαίνει αυτή η επιστήμη – η αρχαιολογία, με όλους τους κλάδους που συγκεντρώνει σε μια ενιαία ομαδική έρευνα», δήλωσε στο ziarullumina η Ileana Curariu Popescu, φοιτήτρια στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βουκουρέστι.
«Η μετάβαση στους Αγίους Τόπους αποτελεί δώρο Θεού, σημαντική στιγμή για την πνευματική ζωή. Αισθανθήκαμε και βιώσαμε το μονοπάτι που διένυσε ο άνθρωπος μαζί με τον Θεό. Το δρομολόγιο που επέλεξε ο καθηγητής Iatan περιελάμβανε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων των Αγίων Τόπων», πρόσθεσε ο Gabriel Negescu, φοιτητής της ίδιας Σχολής.
Πηγή: Basilica: Iustin Gheorghe – Φωτογραφίες: Ziarul Lumina