Πατριαρχείο Ρουμανίας
22 Δεκεμβρίου, 2019

Δεν ξέχασαν του ήρωες του 1989 στο Βουκουρέστι

Διαδώστε:

Μνημόσυνο για τους ήρωες που θυσιάστηκαν το Δεκέμβριο του 1989 στους αγώνες για τη δημοκρατία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο Πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν, αξιωματούχοι και πλήθος πιστών.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ανέφερε:  “Προσευχόμαστε σήμερα έτσι ώστε να βρουν αιώνια ανάπαυση οι ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ο αγώνας τους ήταν δίκαιος γιατί το μόνο που απέτισαν ήταν η ελευθερία”.

Μνημόσυνα όμως τελέστηκαν σε όλη τη ρουμανική επικράτεια, σε πόλεις όπως η Άλμπα Ιούλια, η Κραϊόβα, η Κωστάντζα, το Τεργκόβιστε  κ.α., που πλήρωσαν με φόρο αίματος τον αγώνα αυτό.

Η εξέγερση ξεκίνησε στην πόλη της Τιμισοάρα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την η χώρα, με αποκορύφωμα την δίκη και την εκτέλεση του επί πολλών ετών κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, και το τέλος της 42χρονης κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Ρουμανία.

Υπήρξε επίσης, η τελευταία διάλυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος σε χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1989, και η μόνη που ανέτρεψε βίαια την κυβέρνηση μιας χώρας και εκτέλεσε τον ηγέτη της.

Πηγή φωτογραφιών – βίντεο: basilica.ro

Διαδώστε: