26/10/2024 26/10/2024 Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αναβάλλουν τη νομική αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας “Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας η οποία συνήλθε εχθές, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2025, στην αίθουσα “Πατριάρχης Θεόκτιστος”, στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Δανιήλ. ...
26 Οκτωβρίου, 2024 - 13:15

Δυσαρέσκεια στο Πατριαρχείο Ρουμανίας για την στάση των ουκρανικών αρχών

Διαδώστε:
Δυσαρέσκεια στο Πατριαρχείο Ρουμανίας για την στάση των ουκρανικών αρχών

Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αναβάλλουν τη νομική αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας “Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας η οποία συνήλθε εχθές, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2025, στην αίθουσα “Πατριάρχης Θεόκτιστος”, στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Δανιήλ. 

Μετά την εκλογή Επισκόπων για δύο νέες Επισκοπές στη Διασπορά, η Ιερά Σύνοδος προέβη στη λήψη ορισμένων αποφάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου:

  • Αποφασίστηκε όπως το 2026 ανακηρυχθεί στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας « Έτος φόρου τιμής της Χριστιανικής Οικογενειακής Ποιμαντικής» και «Αναμνηστικό Έτος των Αγίων Γυναικών του Εορτολογίου».
  • Εγκρίθηκαν οι κύριες εκδηλώσεις που προτάθηκαν για την προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση του Επετειακού Έτους 2025, όταν θα συμπληρωθούν 140 χρόνια από την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και 100 χρόνια από την ανύψωση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε Πατριαρχείο.
  • Εγκρίθηκε η αναγραφή του Αγίου Μάρτυρα Λούπου, μαθητή του Αγίου Δημητρίου, στο Συναξάρι της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίστηκε να τιμάται η μνήμη του στις 27 Οκτωβρίου.
  • Εγκρίθηκαν οι Ασματικές ιερές ακολουθίες για τους προσφάτως 16 Αγίου που ενεγράφησαν στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συν΄δοου τον περασμένο Ιούλιο. 
  • Αποφασίστηκε η τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 134 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ρουμανίας σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι ένας κληρικός παύεται οριστικά από όλα τα καθήκοντά του μετά από καθαίρεση.
  • Τέλος, Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη λύπη της σχετικά με τη στάση των ουκρανικών αρχών να αναβάλουν αδικαιολόγητα, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, τη νομική αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας “Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, η “Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την ισχύουσα ουκρανική νομοθεσία. Κατόπιν αυτής της έκβασης η Ιερά Σύνοδος  ενέκρινε τη συνέχιση των διαδικασιών προς τις αρμόδιες αρχές στη Ρουμανία και την Ουκρανία για την επίλυση αυτού του νόμιμου αιτήματος, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Φωτογραφία: Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων