Πατριαρχείο Ρουμανίας
28 Σεπτεμβρίου, 2022

Έκκληση για βοήθεια από τον Πατριάρχη Ρουμανίας – Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα

Διαδώστε:

Στην σύγχρονη “πληγή” της Ρουμανίας, που είναι ο αυξανόμενος αριθμός των κατοίκων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σε μήνυμά του για την Εθνική Ημέρα του Ρουμανικού Χωριού.

Μάλιστα ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, διότι πολλά έχουν ερημωθεί.

Γράφει η Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Δυστυχώς πολλά ρουμανικά χωριά είναι σχεδόν ερημωμένα εξαιτίας της μετανάστευσης πολλών Ρουμάνων στο εξωτερικό, αλλά και επειδή η ζωή στο χωριό είναι συχνά πιο δύσκολη, χωρίς να έχει πάντα όλα τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Προσευχόμαστε ο Χριστός Κύριος να δώσει τη βοήθειά Του και την ευλογία Του σε όλους τους κατοίκους των χωριών, και όσοι ζούμε στις πόλεις να βοηθάμε όσο μπορούμε τους κατοίκους από τα χωριά».

Η Ημέρα του Ρουμανικού Χωριού γιορτάζεται από το 2020, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, μια αργία που καθιερώθηκε με τον νόμο αριθ. 44/2020. «Η Ημέρα του Ρουμανικού Χωριού μπορεί να διοργανωθεί από τις κεντρικές και τοπικές αρχές της δημόσιας διοίκησης, από άλλους κρατικούς φορείς, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα και εκδηλώσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και επιστημονικού χαρακτήρα για να εκτιμήσουν και να προωθήσουν το ρουμανικό χωριό», όπως αναφέρεται στον νόμο.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας, κατά την ομιλία του έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στα χωριά.

Οι προτάσεις του Πατριάρχη Ρουμανίας

1. Η αδελφοποίηση των ενοριών από τις πόλεις αστικό περιβάλλον με τις φτωχότερες ενορίες από τις αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να παρέχεται πνευματική και υλική υποστήριξη (οικονομική βοήθεια, τρόφιμα, ρουχισμό, οικοδομικά υλικά για την εκκλησία, για το ενοριακό σπίτι και για κοινωνικο-ποιμαντικές δραστηριότητες ).

2. Οργάνωση βιβλιοθηκών στα χωριά με δωρεά βιβλίων.

3. Χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές που διακρίνονται για τις σχολικές τους επιδόσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην πόλη.

4. Την αγορά, ανακαίνιση και προικοδότηση κάποιων σπιτιών του χωριού, που διαθέτουν και κήπο, από τις ενορίες της πόλης, για χρήση ως εξοχικές κατοικίες και για ανάπτυξη δραστηριοτήτων υπέρ του χωριού.

5. Ενθάρρυνση και παροχή βοήθειας στους χωρικούς έτσι ώστε να διατηρήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων φροντίζοντας το νεκροταφείο, τον σταυρό των ηρώων, αλλά και την παροχή στοιχείων για την προετοιμασία μονογραφιών για κάθε ρουμανικό χωριό.

6. Οργάνωση κατασκηνώσεων για νέους σε χωριά, για την πραγματοποίηση προσκυνημάτων, πολιτιστικών, κοινωνικο-φιλανθρωπικών και οικολογικών δραστηριοτήτων στο αγροτικό περιβάλλον, σε συνεργασία με ιερείς των χωριών και των τοπικών αρχών.

7. Ενθάρρυνση των νέων να αναπτύξουν ελκυστικά οικονομικά έργα στην ύπαιθρο, όπως κερδοφόρες οικογενειακές βιοτεχνίες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.).

Οι αιτίες που οι Ρουμάνοι ξενιτεύονται

Σύμφωνα με μελέτη του ευρωβουλευτή USR Vlad Gheorghe στην ιστοσελίδα vladgheorghe.ro, η διαφθορά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στη Ρουμανία, κάτι που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μετανάστευσης των κατοίκων σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, το 86% των Ρουμάνων θεωρούν τη διαφθορά ως τον κυριότερο λόγο για τον οποίο όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη Ρουμανία.

Την ίδια στιγμή, το 91% των συμμετεχόντων στη μελέτη πιστεύει ότι η διαφθορά είναι επίσης ο λόγος που η Ρουμανία δεν έχει καλοδιατηρημένους αυτοκινητόδρομους ή νέα νοσοκομεία. Ακόμη, το 87% πιστεύει ότι η Ρουμανία δεν έχει πρόσβαση σε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια εξαιτίας διαφθοράς. Το 84% των ερωτηθέντων κατηγορεί τη διαφθορά για τις χαμηλές συντάξεις και μισθούς στη χώρα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς Ρουμάνους (52%) πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπήκε στη Συνθήκη του Σένγκεν εξαιτίας της διαφθοράς, όπως ανέφερε το News.ro.

Έρευνα του 2020 του statista, αναφέρεται στους κύριους λόγους για τους οποίους οι νέοι εγκατέλειψαν την Ρουμανία το 2020. Το 21.8% ανέφερε ως πρόβλημα την έλλειψη εργασίας, το 31.3% την διαφθορά στη χώρα, και το 31.1% στο χαμηλό επίπεδο διαβίωσης.

Με πληροφορίες από Basilica.ro (Iulian Dumitrascu), News.ro, vladgheorghe.ro

φωτογραφία: Basilica.ro

Διαδώστε: