Ενημέρωση κληρικών για την ποιμαντική φροντίδα εθισμών
Ο Φιλανθρωπικός και Ιεραποστολικός Τομέας της Επισκοπής Μαραμούρες και Σατμάρ του Πατριαρχείου Ρουμανίας διοργανώνει το ενημερωτικό πρόγραμμα για ιερείς με θέμα “Η Εκκλησία ενόψει του φαινομένου του εθισμού στην ψηφιακή τεχνολογία, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά” τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα 9 και 10 του μήνα μετά από πρωτοβουλία του Επισκόπου Μαραμούρες και Σατμάρ κ. Ιουστίνου.
“Μέσω αυτού του προγράμματος οι ιερείς της Επισκοπής θα ενημερωθούν για την σωστή προσέγγιση σε περιπτώσεις εθισμού των πιστών” σημείωσε ο π. Άντριαν για το πρόγραμμα που θα διοργανωθεί στη Μονή της Αγίας Άννας της Επισκοπής. Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ψυχολόγος από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Βοήθειας η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των εθισμών και έχει συνεργαστεί και παλαιότερα με το Πατριαρχείο Ρουμανίας.
Όπως σημειώνει η ψυχολόγος “Η Εκκλησία πάντα εμπλέκεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μέσω των ιεραρχών και των ιερέων η Εκκλησία προσαρμόζεται ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εθισμών τόσο των ουσιών όσο και της τεχνολογίας”. Επειδή οι ιερείς είναι και πνευματικοί σύμβουλοι και ηγέτες της κοινότητας, οι πιστοί στρέφονται προς αυτούς όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. “Όταν ένα άτομο απευθύνει έκκληση σε έναν ιερέα με πρόβλημα εθισμού, είναι απολύτως απαραίτητο για τον ιερέα να γνωρίζει πώς να προσεγγίσει το πρόβλημα, όχι μόνο από πνευματική άποψη”, πρόσθεσε η ψυχολόγος.
Το μάθημα θα παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:
Στατιστικές για το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και την ψηφιακή τεχνολογία
Περιγραφή των εθισμών – πώς αναγνωρίζουμε έναν εθισμένο
Καθιέρωση του τρόπου προσέγγισης των περιπτώσεων στην ποιμαντική φροντίδα, χωρίς τον ιερέα να επικαλύπτεται με την παρέμβαση του ψυχολόγου
Συμβουλευτική σε άτομα που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον εθισμό
Η Ρουμανία κατατάσσεται στην 5η θέση (μετά την Ισλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία) στην κορυφή των χωρών με εθισμό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση του 2019, πάνω από το 15% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες, ενημερώνει η ψυχολόγος.
Στην περίπτωση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι μελέτες λένε ότι ο μέσος όρος ηλικίας από τον οποίο ένας νεαρός αρχίζει να τις χρησιμοποιεί είναι τα 9 χρόνια και ο χρόνος που ξοδεύεται στο διαδίκτυο είναι 6-8 ώρες / ημέρα, κάτι που προϋποθέτει τον εθισμό.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.